Wpis z mikrobloga

• 0
@FLAC Po pierwsze to nie manipuluj, bo to nie był policjant, tylko agent federalny. ICE to nie policja, tylko federalna agencja ds. egzekwowania prawa migracyjnego i celnego. U nas nie ma bezpośresniego odpowiednika, bo uprawnienia ICE są u nas rozdzielone na kilka służb: na pewno na straż graniczną, urząd ds. cudzoziemców, służbę celno-skarbową i CBŚP. Może na coś jeszcze. Nie wiem.

Po drugie, czy ty naprawdę po krótkim filmiku na którym
  • Odpowiedz
  • 0
@FLAC Czyli za popieranie nielegalnej migracji kulka w łeb jest usprawiedliwiona? To chciałeś powiedzieć? No to nie mamy o czym gadać. Eot z mojej strony.

PS USA to jest kraj imigrantów, a pierwsi koloniści sami byli nielegalnymi migrantami, bo nikt nigdy nie pytał o zdanie rdzennych amerykanów
  • Odpowiedz
@Trzesidzida: Polacy też nie wyewoluowali z jednokomórkowców na tych ziemiach tylko przyszli migracją.

W każdym razie chodzi i to, że jak sobie urządzisz i jest ci wygodnie, to nie ma znaczenia że 300 lat temu USA założyli imigranci. Możesz nie chcieć nowych imigrantów w USA teraz i masz do tego prawo.
  • Odpowiedz
  • 1
@FLAC Ma takie znaczenie, że ludzie którzy przybyli do Ameryki Północnej bez zgody rdzennej ludności, a potem tę rdzenną ludność przesiedlali do rezerwatów i popełniali na nich ludobójstwa, nie mają moralnego prawa do pouczania wszystkich wokół w kwestii migracji.
  • Odpowiedz
  • 0
@fff112 Chciała go zabić? Okeeej. Ja na podstawie tego filmu nadal wiem tylko tyle, że do niej kilka razy strzelili jak próbowała odjechać. Niemniej jednak, również gratuluję wnikliwości.
  • Odpowiedz
@Trzesidzida: prawo silniejszego. Teraz amerykanie mogą zrobić i utrzymać porządek w swoim kraju jeśli tylko władza na to pozwoli. To że oni najechali innych nie oznacza że MUSZĄ pozwolić innym najechać ich.
  • Odpowiedz
PS USA to jest kraj imigrantów, a pierwsi koloniści sami byli nielegalnymi migrantami, bo nikt nigdy nie pytał o zdanie rdzennych amerykanów

Ma takie znaczenie, że ludzie którzy przybyli do Ameryki Północnej bez zgody rdzennej ludności, a potem tę rdzenną ludność przesiedlali do rezerwatów i popełniali na nich ludobójstwa, nie mają moralnego prawa do pouczania wszystkich wokół w kwestii migracji.

@Trzesidzida: no i widzisz jak skończyli rdzenni Amerykanie? Obecni Amerykanie
  • Odpowiedz
@Trzesidzida: odjechać? Chyba nie wykonywać ich poleceń i nie zważać na to czy kogoś ma przed sobą..unieszkodliwił ją póki mógł bo była zagrożeniem. Zresztą...społeczeństwo na tym zyskało.
  • Odpowiedz
  • 0
@ziomus0812 I to już jest jakiś argument. Niemniej jednak, groteskowe jest dla mnie, że o migracje srają się tak w kraju imigrantów zbudowanym przez imigrantów, do którego ludzie zawsze migrowali w poszukiwaniu lepszego życia, który jest symbolem nadziei, oraz w którym wszyscy są imigrantami i potomkami imigrantów, z wyjątkiem rdzennych Amerykanów lub potomków czarnych ludzi sprowadzonych przymusowo jako niewolnicy. Ale może to kwestia mojej wrażliwości ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz