Wpis z mikrobloga

@Konrad2114: mazak ok, ale teraz masz biel kartki, zarys kształtu cienkopisem, czarną plamę i szarą plamę z mazaka. Przydało by się jeszcze trochę porysować te gęsi, zbudować ich bryłę. Bo na razie to wszystko płaskie. A w koncu te gęsi są głównym bohaterem rysunku. Ta szarość dodała głębi, wyraźnie oddzielila pierwszy plan od drugiego, ale przez to pierwszy plan zrobił się plaski.
W sumie bez mazaka było lepiej.
Dodałeś/łaś nową
  • Odpowiedz
  • 0
@Zsieci: też tak uważam, plan był trochę inny bo chciałem też cień na gęsiach zrobić mazakiem dlatego dotknąłem te skały i no teraz faktycznie bardzo płaskie są, ale nie chce juz sie tego dotykać raczej
dzięki za cenną uwagę
  • Odpowiedz
@Konrad2114: to porysuj je trochę kreską cienkopisu, dodaj trochę szczegółów. Masz dobrą referencje? Jak sa zbyt białe na zdjęciu to je odrobinę skontrastuj w jakimś programie. Jeszcze się zastanawiam nad tym podłużnym kształtem pomiędzy szyjami gęsi. Jest trochę zbyt podobny do nich, można by go bardziej szczegółowo obrysować żeby się listki pojawiły.
Autokorekta w tym okienku to jakiś dramat! Da się to jakoś wyłączyć? :-)
  • Odpowiedz
  • 2
@Konrad2114: te gęsi są trochę jak wycięte kształty z kartonu. To właśnie przeszkadza w tej pracy. Wokoło masz detalicznie narysowane kwiatki, kamyki, dodatkowo ten ślad flamastra jest bardziej materialny, ma jakiś charakter i przez to te gęsi wyglądają płasko.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
to porysuj je trochę kreską cienkopisu, dodaj trochę szczegółów. Masz dobrą referencje? Jak sa zbyt białe na zdjęciu to je odrobinę skontrastuj w jakimś programie. Jeszcze się zastanawiam nad tym podłużnym kształtem pomiędzy szyjami gęsi. Jest trochę zbyt podobny do nich, można by go bardziej szczegółowo obrysować żeby się listki pojawiły.

@Zsieci: refka dobra ale no zostawię ten rysunek już w spokoju, następnym razem się bardziej postaram myśleć nad takimi
  • Odpowiedz
@Konrad2114 szary zasugerował kierunek światła z lewej na prawą, w gęsiach żeby wyglądały na skończone wystarczyło by grubością konturu też zasugerować światło i trochę jakiś kreseczek więcej, od strony cienia (pióra czy jakiś detal). Ogólnie spoko jak rysujesz wybrać sobie, przed rysowaniem środki jakich użyjesz i czym one są. Czyli np. czarny mazak cień, szary półcień, nic światło na początku to pomaga się nie zgubić.
  • Odpowiedz
  • 0
Ogólnie spoko jak rysujesz wybrać sobie, przed rysowaniem środki jakich użyjesz i czym one są. Czyli np. czarny mazak cień, szary półcień, nic światło na początku to pomaga się nie zgubić.

@abcgggggggggggggggggggggggggggggggg: znaczy no ja tak zrobiłem tylko stchórzylem i w koncu nie zrobilem tego cienia tym mazakiem na gęsiach :|
  • Odpowiedz