Wpis z mikrobloga

Jaką farbę wybrać do malowania mieszkania zarówno sufit jak i ściany? Do tej pory wszystko wszędzie małowałem farbą Dulux easycare ale ostatnio mi ktoś powiedział że Flugger jest taki super i że po malowaniu tworzy się jednolita powierzchnia po wyschnięciu, z duluxem pomimo gruntowania widać lekkie pasy nawet po gruntowaniu, szczególnie na suficie.
#remontujzwykopem #budujzwykopem #pytaniedoeksperta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na sufit ze swojej strony polecam tikurille anti-reflex white 2. Pięknie kryje i ma ładny odcień.

Na ściany tez brałem tikurille (optiva 5, ral 9016), ale nią mi sie wyjątkowo zle malowało (chyba najgorzej ze wszystkich farb jakich używalem). Kolega wyżej pisze o beckersie i uważam ze to jest bardzo rozsądny wybór.

@slackbot
  • Odpowiedz
@slackbot: na sufit dajesz farbę typu ultra matt. Ja dałem Magnat ultra matt i jest spoko nawet w nasłonecznionych pomieszczeniach.

Dulux easycare jest bardzo dobra na ściany, dobrze się zmywa z niej wszystko i widać jak nie chłonie wody na powierzchni.

Beckers tworzy dziwną powłokę i niektórzy mają z nią problemy.
  • Odpowiedz
@slackbot: chodzi o ilość fabry na ścianie i to jak bardzo się ją rozprowadza. Nie jestem malarzem ale pasy mi się robili właśnie jak za rzadko moczylem wałek i rozciagalem na za małym obszarze farbę
  • Odpowiedz
@slackbot: mi też wychodziły pasy na białej farbie (tikurilla, dulux), ale tylko na białej, kolory ok. Stąd wiedziałem że technikę mam dobrą. W moim przypadku sprawdziło się dolanie wody do farby (10%). Farba lepiej się rozprowadzała na ścianie i dłuzej schła.
  • Odpowiedz
  • 0
@sstep95741: Dzięki za komentarz,. Ja również dolewam wody tak aby się lepiej rozprowadzała. Ostatnio oglądałem i ktoś powiedział żeby zawsze kończyć po tej samej stronie. ¯\(ツ)/¯ Zobaczymy za jakiś czas
  • Odpowiedz