Aktywne Wpisy

lubie-sernik +17
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Rmaala +2
Haaland coś umie oprócz machana łapani, człapania i popychanie przeciwnika?
#mecz
#mecz
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
TL;DR
Budimex sprytnie wystartował w trzech częściach jednego przetargu, mimo że wolno mu było tylko w jednym - do zarobienia było ponad 500 milionów złotych. Wygrał wszystkie, ale konkurencja się zorientowała i doniosła na nich do sądu. Budimexowi groziło wykluczenie ze wszystkich przyszłych przetargów nawet na okres 3 lat.
Jak ktoś chce poznać szczegóły, to zapraszam do poprzedniego wpisu
W skrócie: Sąd Okręgowy uznał, że Budimex przegiął pałę i unieważnił wygraną w przetargu. Budimex oczywiście się z tym nie zgadza i dalej twierdzi, że wszystko było zgodnie z zasadami.
Ich linia obrony? PSE (Polskie Sieci Elektroenergetyczne) ograniczyły udział jednej spółki do jednej części przetargu, a oni, proszę bardzo, zgłosili trzy różne spółki do trzech części. Problem w tym, że te „różne” spółki to spółka-matka, Budimex oraz spółka-córka XD
Żartu całej historii dodaje fakt, że oferty miały identyczne literówki w tych samych miejscach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale Budimex jak na gita przystało do niczego się nie przyznał i odwołał się do Sądu Najwyższego. Czekamy więc na kolejny wyrok. Jak chcesz być zawołany zostaw plusa.
P.S.
Profilaktycznie Budimex wdrożył procedury tzw. „samooczyszczenia”, więc dokładnie tak jak przewidywałem i nadal może startować w kolejnych przetargach. Wyrok zapadł jeszcze w grudniu, ale w święta odpoczywałem sobie od giełdy, dlatego dopiero teraz wołam.
P.S.S.
Jako akcjonariusz mogę dodać, że rynek kompletnie się tym wyrokiem nie przejął, kurs spółki od września do dziś urósł o 21%.
#gielda
źródło: BlackBlack Budimex
PobierzTreść została ukryta...
PS i PPS
a nie PS i PSS
to jest post scriptum, i post post scriptum
@BlackBlack: ale do czego miał się przyznać, jak przecież według wpisu taka jest ich argumentacja:
no to przecież
Komentarz usunięty przez autora
@DeoLawson: bzdury. Przetarg zrobiony standardowo tak, by w razie wtopy jednej firmy można było tylko interweniować w 1/3 zamówienia, a nie w całości. Do tego w ten sposób ogranicza się późniejszy szantaż wykonawcy, że
czasami jest zapis który mówi nie tylko że firmy muszą być nie tylko różne ale również niepowiązane ze sobą
@Xianth2: no te literówki w tych samych miejscach raczej przeczą o niezależności składanych ofert ( ͡° ͜ʖ ͡°)