Aktywne Wpisy

thorgoth +817
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

ChlopoRobotnik2137 +280
342 mile już za mną a 2313 przede mną. Powiem że mocno zostałem przeorany przez ostatnie dni. Nie spodziewałem się że ta trasa będzie szła przez tak wysokie góry ( najwyższy szczyt który zdobyłem to San Jancinto 3302 mnpm) , oraz że spanie na wysokości typu 2500 mnpm będzie normą . Wiedziałem, że szlak przechodzi się przez Sierra, ale myślałem że reszta to będzie łatwy i przyjemny trekking .Góry San Jancinto mocno
źródło: image_picker_F03B3B91-C0F3-4296-8C02-C7AF0BB229C1-49459-00000551824D4361
Pobierz

1. Przez dekady najlepszymi głośnikami do rocka/metalu były Celestiony V30 oraz 70/80 - tutaj się coś zmieniło? Pojawiły się w międzyczasie jacyś godni następcy?
2. Polećcie najpopularniejsze wzmacniacze/comba do ogrania - takie bare minimum, który każdy szanujący się gitarzysta powinien znać. Wiem, że pojawiło się coś takiego jak BOSS Katana, Marshalle DCL.
3. Jakie są najpopularniejsze przestery high gain? Te 15-20 lat temu były praktycznie 3-4 kostki (Metal Zone, Uber Metal, Vox Bulldog itp.), dzisiaj tego jest od groma 😮
4. Jacyś godni polecenia YouTuberzy - interesuje mnie tematyka sprzętu - recenzje, opinie, nowości na rynku etc.
5. Czy GuitarCenter nadal jest najlepszym i najtańszym sklepem na rynku?
6. Zdążyłem się przekonać, że na rynek muzyczny w buta wkroczyli Chińczycy - jak wypadają ich sprzęty na tle droższych, zachodnich marek? Warto się zainteresować jakimiś firmami (Yojo?) albo konkretnymi produktami?
7. Jakie firmy są słabej jakości i lepiej ich unikać? Wtedy to były efekty Behringer, gitary Sky Way, EverPlay etc. - takie, które wzbudzają uśmiech politowania. Chodzi mi raczej o wzmacniacze i efekty, bo rynek gitar aż tak się nie zmienił. Nie wiem, czy gość z filmiku na YT wpychający mi Harleya Bentona albo Hughnes & Kettnera mówi szczerze, czy jakiś sponsor mu posmarował.
8. Czy przetworniki Seymour Duncan SH i EMG 81 to nadal najlepsze humbackery dla przeciętnego zjadacza chleba?
Trochę tego dużo, ale nie trzeba odpowiadać na wszystko xD
#gitara #gitaraelektryczna #muzyka #rock #metal
ja jednak jestem zacofany i gram VYPYR PEAVEY ktory tez ma w sobie juz rozne efekty do ustawiania.Jakos nie moge sie przestawic na granie przez kompa i na sluchawkach......
Nie polecam, wręcz zdecydowanie odradzam korzystanie z muziker.
1. v30 to nadal bardzo dobry i często najlepszy wybór, ale polecam obadać głośnik WGS Veteran 30, moim zdaniem lepszy
2. Temat rzeka, musisz dać więcej info czy chcesz lampe czy tranzystor
3. Boss SD1 Super-Overdrive taki najpopularniejszy klasyk
4. Bazok, z zagranicznych Elmo Karjalainen
5. W Polsce? Pewnie tak, ale obczaj jeszcze riff i
@GooPae: A jak do tego ma się Greenback albo Creamback? Słyszałeś o takim głośniku? Pytam w kontekście kolumn 1x12 od Harley Bentona - wiem, że jest bardzo popularna, tania kolumna na V30 i trochę
@Fanath: Jest trochę ponad twój budżet, ale Orange
Rynek zmienił się diametralnie, a cyfra przestała być powodem do wstydu.
1. Celestion V30 to nadal absolutny standard studyjny i sceniczny do rocka i metalu, tutaj rewolucji nie było. Ciekawą nowością, którą warto sprawdzić, są głośniki z serii Boss Waza Craft (np. G12W). Są projektowane na wzór klasycznych “Greenbacków” z lat 70., ale mają moc 100W, co czyni je znacznie bardziej wytrzymałymi i uniwersalnymi do nowoczesnych wzmacniaczy.
2. Dzisiaj domyślnym wyborem IMOjest
A orientujesz się, jak na tym tle wypada Charvel? Mój 20 letni Dean średnio nadaje się do poważniejszego grania i rozglądam się za jakimś (Super)stratem do metalu - zawsze miałem słabość do Charveli i Jacksonów i przymierzam się do jednej z nich
Ale zanim rzucisz kasę na nowego Charvela, pytanie: co konkretnie w tym Deanie Ci nie pasuje? Co mu brakuje? Bo praktycznie każdą gitarę da się doprowadzić do porządku większą lub mniejszą regulacją i prostymi modami. Wymiana przetworników