Wpis z mikrobloga

#gielda #kredyt #inwestycje #kredythipoteczny

Byl ktos z tagu w sytuacji w ktorej wzial kredyt z najnizszym mozliwym wkladem wlasnym mimo posiadanego kapitalu i przeznaczyl ten kapitał na inwestowanie w jakiś indeks, czy szerzej - w inwestycje na giełdzie?

Jak po czasie to oceniacie? Właśnie stoję przed takim wyborem z 500k, z czego 400k chcę zainwestować w sp500. Mądre to czy mem z papieżem? Jestem singlem jesli dla kogos to ma znaczenie. Zarobki sprawiaja, ze bede mogl splacic kredyt, czynsz i zostanie mi jeszcze okolo 4k na zycie (dla mnie to wystarczajaco)
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trogatelnaya_raduga: głupota, banki będą miały na tobie pewny zarobek a ty się bujaj na giełdzie. Musiał byś przebić to co banki na tobie zarobią. Zapytaj siebie czy będziesz miał lepszy wynik niż to:

Kredyt na 15 lat, 7%
Rata: ~3 590 zł
Suma wpłat: ~646 200 zł
Odsetki łącznie: ~246
  • Odpowiedz
@trogatelnaya_raduga: no imo musisz usiąść do excela i sobie wszystko przeliczyć potencjalnie zyski i straty bo nikt nie wie jak się zachowają indeksy. Plus kwestia psych czy nie lepiej mieć mniejszą rate która może być zbawienna kiedy np. stracisz prace albo to czy masz psyche nie sprzedawać kiedy indexy będą leciały. Przykład z życia wzięty rok temu brałem kredyt i też się zastanawiałem czy maksować wkład własny czy nie, finalnie
  • Odpowiedz
@trogatelnaya_raduga: dopóki masz raty kredytu ciężko jest podjąc jakiekolwiek ryzyko, np zmiana pracy, co spowoduje w okresie 15 lat na pewno utrate szans zarobkowych. Dodatkowo wszystko co zarobisz na giełdzie jest obłożone podatkiem belki. Załóżmy że masz kredyt na 6%, inwestowanie to jest większe ryzyko niż spłacony kredyt wiec musisz zrobić minimum 10%, 2% na podatek i z 2% ryzyko żeby wyjść na zero. Do tego inwestowanie na giełdzie nie
  • Odpowiedz
@trogatelnaya_raduga: Mialem taki dylemat w uk w 2022-2023 roku, mialem £80.000 w 2022 i £120.000 w 2024, trzymalem tylko na koncie oszczednosciowym za 4-5%, Tak jak bym wrzucil wtedy na nasdaq100 gdy zaczalem zbierac w 2020 to w 2024 bym kupil chalupe nie za 45% depozytu tylko za gotowke,
No ale.
Teraz mam jednak chalupe i £31.000 na gieldzie.
Splacam swoj dom a nie nabijam kabze patusom landlordom co nie
  • Odpowiedz
@trogatelnaya_raduga: wlicz w równanie święty spokój i poduszkę bezpieczeństwa.

Prawdopodobnie też jeszcze przez najbliższe 2 lata co najmniej oprocentowanie kredytów będzie spadać, więc rata będzie mniej boleć. A im dalej tym większe wróżenie z fusów
  • Odpowiedz
@trogatelnaya_raduga ludzie będą ci tu wysyłać machającego papieża i odradzać, a prawda jest taka, że są zazdrośni bo sami mają pętlę w postaci kredytu i nie mają żadnych oszczędności.

Ogólnie to co chcesz zrobic w dłuższej perspektywie ma ogromny sens. Będzie miało większy jeśli jeszcze będziesz dorzucał do inwestycji co miesiąc. Nawet jeśli w danym roku będziesz procentowo na minusie te 1-5% to sumarycznie na przestrzeni 10-15 lat zwróci ci się
  • Odpowiedz