Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #policja #wypadek

1) Typ obija mi auto, robi szkodę na około 400zł bo to stary gruz i ucieka xD
2) Sąsiad widział kto/co/jak. Dość szybko mam numer telefonu do kierowcy dostawczaka.
3) Kontakt z kierowcą daje zero skutku, w sumie kilka razy się przypominam przez kilka tygodni.
4) Sprawę przekazuję na policję, dla zasady i z ciekawości jak to działa bo nigdy nic nie zgłaszałem xD
5) Po kilku tygodniach od zgłoszenia kierowca nagle zaczyna dzwonić i wysyłać SMS aby się dogadać.

Rozumiem że na tym etapie ja olewam sprawę i czekam na pismo od policji/numer polisy z jakiej mam naprawiać gruza w aso?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcel_pijak @costamtenteges @cyborg78 dzięki panowie.

Czyli za jakiś czas dostanę pismo z policji (że była szkoda, taki sprawca, z takim OC) i z tym papierem idę do ubezpieczyciela czy tam mechanika naprawiającego szkody bezgotówkowo ogarniać temat dalej?

Tan nawiasem to nawet średnio chcę z takimi typami podpisywać papiery i dawać tam pesel/numer dowodu/adres itp.

Jeszcze raz dzięki.
  • Odpowiedz
Tak, powinieneś dostać od Policji notatkę. Sprawdź, czy twój ubezpieczyciel nie należy do BLS (bezpośrednia likwidacja szkody) bo wtedy nie musisz się bujać z ubezpieczycielem sprawcy tylko idziesz do swojego i oni ogarniają naprawę, a potem sami bujają się z ubezpieczycielem sprawcy.
  • Odpowiedz
@DMMotoAdventures: a ja bym nie czekał na polise od policji, pisz do niego że dogadamy sie jak podasz numer polisy, albo ci grzecznie poda albo nie i wrocisz do tej samej sytuacji w ktorej jestes teraz, warto spróbowac, no i po nr rejestracji tez dojdziesz do polisy
  • Odpowiedz
@DMMotoAdventures: zalezy jakie auto i jakie uszkodzenia jak chcesz sobie dorobic do wyplaty na nowy rok to po co wstawiac auto na bezgotowkowa naprawe gdy w wiekszosci przypadków zostanie ci 50-80% wypłaty z odszkodowania a auto juz bedzie zrobione na stan sprzed kolizji u dowolnego mechanika
  • Odpowiedz
@artur-szarak: skoro zna numer rejestracyjny sprawcy to przecież numer polisy masz podany na stronie UFG więc po co się ktokolwiek o niego prosić? Poza tym skoro sprawa jest zgłoszona na policji to ubezpieczyciel i tak nic nie zrobi po zgłoszeniu, bo będzie czekał na zakończenie postępowania przez policję
  • Odpowiedz