Wpis z mikrobloga

#budownictwo #akustyka #budowadomu witam, jestem zmuszony w jakiś sposób wyciszyć sufit w bloku żeby nie słyszeć biegania dzieci sąsiada. Sufit podwieszany odpada na ten moment, zostawiam tą opcję jako ostateczność. Możecie polecić sprawdzone patenty? Może wykonać samodzielnie takie okragle panele akustyczne i podwiesić je na linkach? Wszelkie porady mile widziane
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@konikwiejski: Dlaczego dopuszczasz panele akustyczne na linkach a nie dopuszczasz sufitu podwieszanego? Zasadniczo panele akustyczne składają się ze szkieletu (sklejka/osb) + wypełnienie wełną, którą wypełniłbyś sufit gdybyś go podwieszał.
  • Odpowiedz
  • 0
@ProgramistaNaBudowie: myślałem o takich panelach w kształcie okręgu/półokręgu które stworzą dodatkowo ładna instalacje. Nie chciałbym sufitu podwieszanego na całym suficie ponieważ podobna mi się obecna wysokość mieszkania. Chciałbym kilka luźno wiszacysz paneli które może by wyłapały przynajmniej częściowo rozchodzący się dźwięk. Nie znam się na tym kompletnie i tak myślę jak by sobie poradzić. Nie mam jeszce drzwi w mieszkaniu do sypialni i pokoju więc może to jest też jakąś
  • Odpowiedz
@konikwiejski: Rozumiem. Wydaje mi się, że takie panele akustyczne "chmurki", to są fajne do pochłaniania dźwięku pochodzącego z pomieszczenia, żeby się nie wzmacniał przy odbiciu od równej powierzchni typu właśnie sufit. Nadajesz mu wielowymiarową postać i dźwięk rozchodzi się inaczej, a część jest pochłaniana przez panel - ale ekspertem nie jestem i może źle rozumiem - coś tam oglądałem kiedyś o takich wiszących panelach. Jak ktoś puknie w swoją podłogę,
  • Odpowiedz
  • 0
@ProgramistaNaBudowie: zrobię test z takimi kilkoma dużymi panelami dodatkowo jutro powieszę duże obrazy na największych ścianach które od tyłu podkleje pianka akustyczna + dywan i postaram się wyciszyć pion w kuchni (mam salon z kuchnią połączony). Zgłoszenie/reklamacja do dewelopera została wysłana, żeby sprawdzili czy sąsiad bądź budowlańcy nic nie spartolili. Wątpię że to coś da, ale skoro mam taką możliwość to warto skorzystać. Skoro dźwięk nie lata w powietrzu tylko
  • Odpowiedz