Wpis z mikrobloga

Normalne miasta w Europie:
1. Wybuduj metro
2. Wybuduj tramwaje
3. Stwórz linie autobusowe
4. Dojazd do każdego miejsca w mieście jest znacznie szybszy komunikacją miejską, niż samochodem.
5. Widzisz że ludzie korzystają z komunikacji miejskiej. Tylko poza miasta jeżdzą nadal samochodem.
6. Budujesz parking Park & Ride poza obszarem "restrykcji", by ludzie mogli tam zaparkować, zjechać windą do metra od razu i jechać do centrum
7. Infrastuktura gotowa, więc wprowadzasz SCT, zakazy wjazdu (Mediolan) i więcej zakazów samochodów w centrum miasta.

Miasta w Polsce
1. Wprowadzamy SCT na wzór Europejski, YOLLLLOOOOOOOO!!!!!!

Taka właśnie jest Polska. Kopiujemy, bez kontekstu. Bo przecież Europejskie! To musi być to dobry pomysł!

Przez 6 lat żyłem w Wiedniu. I przez 6 lat nie miałem tam samochodu, bo się nie opłacało nic a nic. Komunikacja miejska: Metro, Autobusy, Tramwaje, Pociągi miejskie. Z każdego miejsca do innego cały czas jeździła komunikacja.

Raz nawet, jako to że miałem ciśnienie, wypożyczyłem samochód na minuty by dojechać do pracy. Po tym przeżyciu, nigdy więcej tego nie zrobiłem. Tyle czasu spędziłem w korkach, na światłach, że po prostu to się całkowicie nie opłaca. A tak to w komunikacji sobie czytałem książki, ten czas jakoś wykorzystywałem sensownie.

Tak, jestem za tym by wyrzucać samochody z miast. Bo miasta są dla LUDZI, nie dla samochodów.
Ale najpierw trzeba przemyśleć co się robi, przygotować infrastrukturę pod to.

#krakow #stc #wieden #europa #polska
  • 136
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@new-object: mieszkałem w KRK przez prawie dwa lata. Komunikacja tam jest moim zdaniem bardzo dobra. 2 lata bez samochodu bez żadnych problemów. Wiec są miasta w Polsce gdzie to działa.
  • Odpowiedz
@sledz i to jest pomysl - zachecic ludzi do korzystania z komunikacji, a nie zakazywac jazdy samochodami ktore wedlug szurow i ruskich onuc nie sa eko. Aaaale sa eko jak zaplacisz ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 12
@new-object: i podczas pandemii gdzie nie było ruchu samochodów też nie dało się oddychać

@markus666: I o to chodzi. Władza coś robi, by pokazać że coś robi. A faktyczny problem to kominy domów, kominy kamienic, kominy fabryk itp, które zatruwają. A całe te SCT może idea logiczna, ale w POLSCE najpierw trzeba ogarnąć ogrzewanie domowe, bo to śmiech na sali. XXI wiek a ludzie zap... z węglem w
  • Odpowiedz
  • 11
Antysamochodziarze, kiedy zamiast blachosmroda w dizlu za 5 milionów, który się spóźnia i śmierdzi żulem, ktoś woli jeździć SUVem w hybrydzie:

@TypicznyMaciek: człowieku xD Mam 5 klasyków, 1 samochód z HEMI 5.7 jak i też 3.6 pentastara xD Prowadzę najem samochodów na wesele xD
Taki ze mnie antysamochodziarz.

To że kocham samochody, to nie oznacza że mam logiczne aspekty rozwiązań porzucić na bok, i kierować się tylko sercem/miłością do samochodów
  • Odpowiedz
@new-object: Ale się naprodukowałeś. Chłopie, w SCT chodzi o to, żeby w---------ć z ulic biedaków i ZMUSIĆ ich do korzystania ze zbiorkomu, a nie o żadną ekologię, po prostu rządzącym nie wypada tego powiedzieć, ale jak widać ty też nie potrafisz się domyślić, więc trzeba ci cynicznie napisać wprost. Kraków w 10 lat zrobił się bangladeszem, praktycznie nie ma ulicy, która nie jest zakorkowana i żadne ulepszanie transportu publicznego nic
  • Odpowiedz
  • 5
@sledz i to jest pomysl - zachecic ludzi do korzystania z komunikacji, a nie zakazywac jazdy samochodami ktore wedlug szurow i ruskich onuc nie sa eko. Aaaale sa eko jak zaplacisz ( ͡º ͜ʖ͡º)

@wypok_wypok: nie, to nie zadziała. Najpierw trzeba dać ludziom wybór, korzystniejszy niż samochód. Następnie powoli utrudniać życie, tym co zamiast komunikacji - która jest szybsza, nadal wybierają samochód.

Są ludzie, który nawet jak
  • Odpowiedz
@new-object: tak samo było z przejściami dla pieszych. Dwa lata po zmianie przepisów dot. pieszych ogarnęli w moim mieście, że może wypadałoby wyciąć drzewa, które całkiem zasłaniają pieszych chcących przejść... Oczywiście większość przejść niedoświetlonych, nieoświetlonych, a na niektórych ulicach w ramach oszczędności oświetlenie jest wyłączone w ogóle i nie masz możliwości dostrzec pieszego. Tragedia...
  • Odpowiedz
Państwo daje d--y, więc wymusza na obywatelach by za państwo zrobili robotę. A to państwo najpierw powinno pokazać że zależy mu na czystym powietrzu

@new-object: kto to jest to mityczne "Państwo" które wymusza na Obywatelach, jak nie właśnie Obywatele?
Zwłaszcza że sct jest często pomysłem lokalnego samorządu?
  • Odpowiedz
@Furiat: bo tu nie chodzi ochronę srodowiska? A przynajmniej nie bezpośrednio. Chodzi o likwidację źródeł NOx, które są szkodliwe dla ludzi.

Też uważam, że powinni całkowicie zakazać, ale moze pomyśleli, że musi być okres przejściowy i trzeba dać ludziom czas na zmianę samochodu. Tak samo z mieszkańcami. Możesz jeździć tym samochodem, który masz, ale jak zmienisz to na spełniający wymagania. Istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że ktoś jest mądrzejszy od ciebie i
  • Odpowiedz
Raz nawet, jako to że miałem ciśnienie, wypożyczyłem samochód na minuty by dojechać do pracy. Po tym przeżyciu, nigdy więcej tego nie zrobiłem. Tyle czasu spędziłem w korkach, na światłach, że po prostu to się całkowicie nie opłaca. A tak to w komunikacji sobie czytałem książki, ten czas jakoś wykorzystywałem sensownie.

@new-object: spoko, zapominasz tylko że większość tych korków była sztucznie wygenerowana by komunikacja miejska miała handicap

Gdyby nie celowe
  • Odpowiedz
Boże, ale bzdury xD

@Zakrentas: No nie, z SCT wykluczone są samochody na LPG, które emitują mniej NO czy CO2 niż samochody dopuszczone do SCT. Jedynym bzdurnym wytłumaczeniem urzędników było to, że nie wiadomo czy w danym momencie auto jedzie na benzynę czy LPG. Dodatkowo ważnym czynnikiem, a pomijanym jest waga samochodu, to przysłowione seicento na LPG jest bardzo lekkie i w cieplejsze dni nie będzie wzbudzało tyle pyłów z
  • Odpowiedz
jak masz 20letnia benzynę to możesz jeździć po SCT xD

@Nedifie: @new-object Teraz, ale już niedługo to pomijasz, że to tylko okres przejściowy. W ogóle samochody na LPG z pomijalnymi zanieczyszeniami powinny być dopuszczone do SCT, a nie są. Przecież emituja mniej NO i CO2 niż samochody dopuszczone do SCT. Nie chodzi więc o ekologię, ale o wyrzuenie biedniejszych z centrów miast. Podobnie w związku z Zielonym Ładem wyrzucone
  • Odpowiedz
Przez 6 lat żyłem w Wiedniu. I przez 6 lat nie miałem tam samochodu,

@new-object: +1 dokładnie tak samo miałem w każdym zachodnim mieście w europie. dopiero musiałem kupić auto... jak wyjechałem za ocean
  • Odpowiedz
@new-object ach ten mit metra, który w rzeczywistości zarzutką na coś nierealnego i uzasadnieniem swojego wyboru samochodu. W Warszawie, gdzie mają metro, też muszą jeździć autami, bo akurat do pana szofera nie dociera,

@qoop: Możesz tylko spojrzeć na mapę jak rozległa jest Warszawa, a linie metra są dwie na krzyż, z czego jedna nadal nawet nie dociera do granic miasta, potem porównaj sobie z innym europejskim miastem i siatką
  • Odpowiedz
Tak, jestem za tym by wyrzucać samochody z miast. Bo miasta są dla LUDZI, nie dla samochodów.

Ale najpierw trzeba przemyśleć co się robi, przygotować infrastrukturę pod to.

@new-object: ja za tym nie jestem, ale uważam, że gdyby przygotować tak infrastrukturę to ludzie sami by przesiedli się na zbiorkom w centrum, bez żadnych nakazów, zakazów i byliby jeszcze z tego szczęśliwi.
  • Odpowiedz