Aktywne Wpisy

Mirki, mamy 2026 rok. Żyjemy w czasach „cyfrowej pustyni” - niby każdy ma 5G, telefon pod ręką i setki znajomych w social mediach, a jak przychodzi co do czego, to wieczory spędzamy, gapiąc się w niebieskie światło monitora.
Mówi się o epidemii samotności, ale jak to wygląda u nas, na Mirko? Czy faktycznie zamknęliśmy się w piwnicach, czy może to tylko stereotyp? Wyłączając wyjścia do pracy, szkoły czy po bułki - jak
Mówi się o epidemii samotności, ale jak to wygląda u nas, na Mirko? Czy faktycznie zamknęliśmy się w piwnicach, czy może to tylko stereotyp? Wyłączając wyjścia do pracy, szkoły czy po bułki - jak
Jak często spotykasz się z ludźmi twarzą w twarz (poza pracą/szkołą)?
- Codziennie (mam paczkę znajomych / partnera / itp) 20.9% (528)
- Bardzo często (3-4 razy w tygodniu) 4.9% (124)
- Regularnie (1-2 razy w tygodniu, głównie weekend) 14.2% (359)
- Sporadycznie (raz na dwa tygodnie) 14.8% (374)
- Rzadko (raz na miesiąc lub rzadziej) 20.8% (525)
- Prawie wcale (nie pamiętam kiedy) 8.0% (201)
- Tylko kontakt online (wykop, komunikatory) 2.1% (54)
- Chciałbym częściej, ale nie mam z kim 5.7% (143)
- Jestem świadomym samotnikiem i tak mi najlepiej 7.8% (196)
- Inne - wyjaśnię w komentarzu 0.9% (23)
buddookan +11

1. Wybuduj metro
2. Wybuduj tramwaje
3. Stwórz linie autobusowe
4. Dojazd do każdego miejsca w mieście jest znacznie szybszy komunikacją miejską, niż samochodem.
5. Widzisz że ludzie korzystają z komunikacji miejskiej. Tylko poza miasta jeżdzą nadal samochodem.
6. Budujesz parking Park & Ride poza obszarem "restrykcji", by ludzie mogli tam zaparkować, zjechać windą do metra od razu i jechać do centrum
7. Infrastuktura gotowa, więc wprowadzasz SCT, zakazy wjazdu (Mediolan) i więcej zakazów samochodów w centrum miasta.
Miasta w Polsce
1. Wprowadzamy SCT na wzór Europejski, YOLLLLOOOOOOOO!!!!!!
Taka właśnie jest Polska. Kopiujemy, bez kontekstu. Bo przecież Europejskie! To musi być to dobry pomysł!
Przez 6 lat żyłem w Wiedniu. I przez 6 lat nie miałem tam samochodu, bo się nie opłacało nic a nic. Komunikacja miejska: Metro, Autobusy, Tramwaje, Pociągi miejskie. Z każdego miejsca do innego cały czas jeździła komunikacja.
Raz nawet, jako to że miałem ciśnienie, wypożyczyłem samochód na minuty by dojechać do pracy. Po tym przeżyciu, nigdy więcej tego nie zrobiłem. Tyle czasu spędziłem w korkach, na światłach, że po prostu to się całkowicie nie opłaca. A tak to w komunikacji sobie czytałem książki, ten czas jakoś wykorzystywałem sensownie.
Tak, jestem za tym by wyrzucać samochody z miast. Bo miasta są dla LUDZI, nie dla samochodów.
Ale najpierw trzeba przemyśleć co się robi, przygotować infrastrukturę pod to.
#krakow #stc #wieden #europa #polska
@markus666: I o to chodzi. Władza coś robi, by pokazać że coś robi. A faktyczny problem to kominy domów, kominy kamienic, kominy fabryk itp, które zatruwają. A całe te SCT może idea logiczna, ale w POLSCE najpierw trzeba ogarnąć ogrzewanie domowe, bo to śmiech na sali. XXI wiek a ludzie zap... z węglem w
@TypicznyMaciek: człowieku xD Mam 5 klasyków, 1 samochód z HEMI 5.7 jak i też 3.6 pentastara xD Prowadzę najem samochodów na wesele xD
Taki ze mnie antysamochodziarz.
To że kocham samochody, to nie oznacza że mam logiczne aspekty rozwiązań porzucić na bok, i kierować się tylko sercem/miłością do samochodów
@wypok_wypok: nie, to nie zadziała. Najpierw trzeba dać ludziom wybór, korzystniejszy niż samochód. Następnie powoli utrudniać życie, tym co zamiast komunikacji - która jest szybsza, nadal wybierają samochód.
Są ludzie, który nawet jak
@new-object: kto to jest to mityczne "Państwo" które wymusza na Obywatelach, jak nie właśnie Obywatele?
Zwłaszcza że sct jest często pomysłem lokalnego samorządu?
Też uważam, że powinni całkowicie zakazać, ale moze pomyśleli, że musi być okres przejściowy i trzeba dać ludziom czas na zmianę samochodu. Tak samo z mieszkańcami. Możesz jeździć tym samochodem, który masz, ale jak zmienisz to na spełniający wymagania. Istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że ktoś jest mądrzejszy od ciebie i
@new-object: spoko, zapominasz tylko że większość tych korków była sztucznie wygenerowana by komunikacja miejska miała handicap
Gdyby nie celowe
@Zakrentas: No nie, z SCT wykluczone są samochody na LPG, które emitują mniej NO czy CO2 niż samochody dopuszczone do SCT. Jedynym bzdurnym wytłumaczeniem urzędników było to, że nie wiadomo czy w danym momencie auto jedzie na benzynę czy LPG. Dodatkowo ważnym czynnikiem, a pomijanym jest waga samochodu, to przysłowione seicento na LPG jest bardzo lekkie i w cieplejsze dni nie będzie wzbudzało tyle pyłów z
@Nedifie: @new-object Teraz, ale już niedługo to pomijasz, że to tylko okres przejściowy. W ogóle samochody na LPG z pomijalnymi zanieczyszeniami powinny być dopuszczone do SCT, a nie są. Przecież emituja mniej NO i CO2 niż samochody dopuszczone do SCT. Nie chodzi więc o ekologię, ale o wyrzuenie biedniejszych z centrów miast. Podobnie w związku z Zielonym Ładem wyrzucone
@new-object: +1 dokładnie tak samo miałem w każdym zachodnim mieście w europie. dopiero musiałem kupić auto... jak wyjechałem za ocean
@qoop: Możesz tylko spojrzeć na mapę jak rozległa jest Warszawa, a linie metra są dwie na krzyż, z czego jedna nadal nawet nie dociera do granic miasta, potem porównaj sobie z innym europejskim miastem i siatką
@new-object: ja za tym nie jestem, ale uważam, że gdyby przygotować tak infrastrukturę to ludzie sami by przesiedli się na zbiorkom w centrum, bez żadnych nakazów, zakazów i byliby jeszcze z tego szczęśliwi.