Wpis z mikrobloga

Jakże zepsuł się repertuar muzyczny na Czwórce! Pamiętam, że za czasów studenckich ta stacja ukształtowała mój gust. Słuchałem tylko tego i radia Roxy. Do dzisiaj mam ogrom utworów z tamtych czasów na ulubionej playliście. Teraz Czwórki nie mogę poznać. Króluje trap, hiphopolo, jakiś niewyszukany dubstep. Od samego rytmu tych piosenek krwawią uszy, czuję się autentycznie rozdrażniony, a w dodatku repertuar skurczył się do takich właśnie gatunków. Myślę jednak, że nie jest to wina rozgłośni jako takiej, ale ogólnie muzyki, bo taka teraz panuje. W dodatku czytałem, że po przekroczeniu jakiegoś wieku, człowiek nie jest już w stanie zmienić gustu muzycznego i zostaje z tym, co podobało mu się w młodości. A zamiast Czwórki włączyłem kiedyś Dwójkę i to było jak balsam dla duszy. Muzyka klasyczna mnie ukoiła.

#muzyka #ankieta #radio357 #radionowyswiat #radio #media #rock #pop #muzykaelektroniczna #polskieradio #trojka #czworka #oswiadczenie #hiphop #rap #trap #techno #dubstep

Jaką stację Polskiego Radia lubisz najbardziej?

• program pierwszy 15.4% (8)
  • program drugi 13.5% (7)
  • Trójkę 42.3% (22)
  • Czwórkę 17.3% (9)
  • Polskie Radio 24 7.7% (4)
  • Radio Chopin 3.8% (2)

Oddanych głosów: 52

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AlexBrown 2, ze względu na ogolnopolski zasięg i repertuar muzyczny. Tylko dyskusje są czasem za bardzo "niszowe" - przynajmniej do mnie nie zawsze trafiają.
Co do gustu muzycznego - za młodu słuchałem przeważnie wszelkiej maści EDM (choć tak naprawdę to prawie wszystkiego). Nie przepadałem aż tak bardzo za muzyką poważną/ klasyczną, teraz doceniam ją bardziej. Tak samo z jazzem.
  • Odpowiedz
@AlexBrown: Mój gust wykształcił się dzięki Czwórce. Słuchałem ich od 2009 roku. Zaraz, jak się wprowadziłem z rodzicami do Polski. Od razu zauważyłem, że grali całkiem podobną muzykę, co austriackie FM4.

#r

Gdyby nie byli na falach FM, nigdy bym ich nie znalazł.
Gdy Program 24 przejęło częstotliwości Czwórki, kupiłem sobie stacjonarny Radioodtwarzacz internetowy (Dabman i200). Dodawałem adresy różnych stacji ze świata.
  • Odpowiedz
NADAJE SIĘ 2009 - Tutaj miałeś listę, jaką muzykę grali w Czwórce, w Radio Euro, i na co można było głosować. W 2010 miałeś wyniki, jak wybierzesz późniejszą datę.

Nadaje się 2009
  • Odpowiedz
@AlexBrown: Radio Roxy bardzo rzadko słuchałem. Odkryłem ich dopiero pod koniec ich istnienia. Wiem tylko, że Wojewódzki miał tam swoją audycję, było coś takiego jak Ranne Kakao, i wiem, że był tydzień poświęcony zespołowi Chromeo.

Odpalam jednego dnia radio, a tam K-OS - Crabbuckit puścili.

---
Nigdy się nie połapałem, co Trójka, Nowy Świat, 357, itd. oferowała. Bo zawsze trafiałem na jakieś smęty, i audycje, na których mogłem zasnąć. A
  • Odpowiedz
  • 0
@AlexBrown: Masakra, Justyna Dżbik jest dyrektorką Czwórki od 2024 roku, się dowiedziałem. Ona jest ostatnią osobą, która wie, z jakich gatunków muzycznych powinna składać się Czwórka.

Pamiętam jej negatywne komentarze co do niektórych granych utworów kilkanaście lat temu, do zespołów które szanowałem i lubiłem. A ona - anyway, kontynuujmy nasz temat.

Włączyłem w losowym momencie Czwórkę po dziesiątej. Temat był o "hejcie". Dopytywano tam o jakieś szczegóły, na czym polegał hejt,
  • Odpowiedz