Wpis z mikrobloga

Muszę wymienić w moim X1 carbon 3 gen klawiaturę bo padła ale widzę że one na allegro chodzą po prawie 200 zł i jeszcze nawet nie jestem pewien czy będą pasować do mojego modelu i czy samemu ogarnę wymianę (niby dlubałem kiedyś coś przy laptopach starych ale tutaj trzeba całość rozbebeszyć). Serwis będzie jeszcze droższy. Nie wiem czy nie lepsze i rozsadniejsze było by kupienie jakieś uzywanego innego modelu. Teraz widzę że poniżej 1k można kupić np. już 5 gen albo x280. Co o tym sądzicie?
#laptopy #linux #kiciochpyta #thinkpad
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pawcio_cukierek: To się nie ma co zastanawiać w tańcu, trzeba mordo zawsze króciutko i konsekwentnie, po męsku, bo wykopki to wiadomo też jakie są, no mogą być opiniotwórczy, ale czy dla człowieka normalnego?
To pytanie retoryczne, pozdrawiam.
z fartem
  • Odpowiedz
X1 carbon 3 gen

@Pawcio_cukierek: Jeżeli dobrze widzę (Machine type: 20BS), to klawiatura jest integralną częścią obudowy (top case/palmrest). Jak masz ochotę rozkręcać każdą śrubkę, przełożyć płytę główną i skręcić na nowej obudowie, to spoko.

Polecam poszukać numer części dla numeru seryjnego na stronie Lenovo, chociażby po to żeby mieć fabryczny numer części i ew. numery zastępczych części (spare part number).
X1 Carbon Gen3 występował w min. dwóch typach (pewnie zależnie od
  • Odpowiedz
@Pawcio_cukierek: osobiście to akurat carbona to bym zreanimował. z zamiennikami klawiatur do nich jest tak, że działają ale bywa czesto, że osoby którym sie to robiło wracają i chcą dopłacić do oryginalnej klawiatury. tak sie człowiek do dobrego przyzwyczaja. wiec wybór należy do ciebie
  • Odpowiedz
@Pawcio_cukierek: polecam. te x280 to świetne komputery. kwestia trafienia na ładną sztukę okazyjnie ale ogólnie to najważniejszy dobry procek oraz fullhd . te korporacyjne kompy były projektowane bez półśrodków i nie znajdziesz tam kart wifi /lan typu atheros czy realtek. wszystko będzie na intelu..
  • Odpowiedz
@Pawcio_cukierek: natomiast jesli byś chciał amd to w podobnym budźecie polecam think pada e495 z ryzen 5 lub 3. czternascie cali, fhd ips, usbc ładowanie, usb 3.2... metalowa pokrywa górna itp. no i vega8
  • Odpowiedz