Wpis z mikrobloga

W tamtym roku chciałem nieco zmodernizować swojego laptopa dokładając do niego nieco pamięci RAM, ale jakoś nie było wtedy czasu i odłożyłem temat. Nie interesowałem się tym zbytnio, a teraz ceny są jakieś kosmiczne przez AI. Chodzi o DDR4 i to jeszcze SODIMM tak więc mam wrażenie, że w tym przypadku taki wzrost cen to jakiś absurd. Wtedy myślałem o zmianie aktualnych 8GB na 2 kości 16GB, ale teraz to raczej zastanowiłbym się jedynie nad dołożeniem jednej kości 16GB.

Myślicie, że za jakiś czas może się to uspokoić, czy mam na szybko kupować teraz? To nie jest dla mnie jakiś super priorytet, ale fajna była myśl, że tanim kosztem miałbym 32GB ;)

#komputery
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adam_ps: ceny nie spadną. Firmy wykupują sprzęt nawet jak nie mają prądu żeby to zasilić. Główny cel jest taki żebyś nie miał już nigdy wydajnego komputera w domu i wynajmował sprzęt w "chmurze". Nie ma za co.
  • Odpowiedz
ceny nie spadną.

@adam_ps: pamiętam jak karty graficzne były wyłącznie od 3-4 tysięcy. Oczywiście były tylko takie głosy na necie. Kupuj szybko, bo będzie tylko drożej.

Pamięci czy dyski regularnie są ofiarą spekulacji. A to pożar, a to powódź fabryki. Przyczyna zawsze się znajdzie :-)
Ceny spadną, na 100%, bo zawsze wracają do normalnych poziomów i wtedy właśnie radzę dołożyć. A obecnie nie kupować, a na
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l: wiem, że ten boom się kiedyś skończy i ceny pamięci generalnie spadną, jednak martwi mnie bardziej to, czy będą się jeszcze potem brali za produkcję starszych DDR4.

Jeśli finalnie miałbym kupić pamięć w tej cenie która jest obecnie to jakoś przeżyję. Wolałbym jednak, żeby nie było sytuacji, w której ceny będą rosnąć i rosnąć, a potem okaże się, że podaż starszych typów pamięci za niska, aby ceny spadły do
  • Odpowiedz
A jest sens w konfiguracji 8gb w pierwszym slocie plus 16gb w drugim slocie (łącznie 24gb)

@henkgreen: z przymusu (laptop 8GB lutowane) mam 24GB, no w syntetykach pamięci ram wyniki są trochę losowe... bo dual channel działa, po założeniu dodatkowej kości wydajność wbudowanej grafy amd praktycznie się podwoiła, jedyne co to te ostanie 8GB jest wolniejsze, ale to i tak lepsze niż mieć 16GB...
  • Odpowiedz
A jest sens w konfiguracji 8gb w pierwszym slocie plus 16gb w drugim slocie (łącznie 24gb)

@henkgreen: jak używasz więcej niż 16GB (co nie jest takie częste) to pewnie warto.
Ostatnie 8GB działa niejako w single channel, więc trochę wolniej.

czy będą się jeszcze potem brali za produkcję
  • Odpowiedz
  • 1
@majk3l Chyba się wstrzymam i będę obserwował sytuację, bo skoro mieli nadprodukcję to zakładam, że w magazynach jest jeszcze sporo towaru, a popyt wśród klientów detalicznych nie jest przecież nieskończony - tym bardziej na starsze kości.

Mam nadzieję, że jest też sporo cwaniaków, którzy nakupili jeszcze po rozsądnych cenach i w końcu będą musieli obniżać ceny, aby się tego pozbyć :)
  • Odpowiedz