Wpis z mikrobloga

• 0
@Ksiega_dusz: panie, ja w firmie jestem wszystkim xD

A tak na serio... to tak, jestem wszystkim xD od devopsa, po teamleada, nawet managera jak jakiś półgłówek się trafi co nie ogarnia, po backend, frontend i devops. Z devopsa to mam certyfikat AWS profesionall architect, certyfikaty terraforma, pulumi itp.

Czy warto iść? Warto, to ciekawsze niż programowanie czasem :D Ale czasem walczysz z jakimś z------m softwarem (pozdrowienia dla Google Vertex) przez
  • Odpowiedz
  • 1
@Ksiega_dusz: macbook. Nie wyobrażam sobie pracy na windowsie. Chyba że przez WSL2, ale jak korzystałem z windowsa, to strasznie mi się z tego korzystało, sporo aplikacji nie chciało działać.

Najlepiej linux, ale linux mi nie pasuje, bo np. ma ograniczenia, przez Apple - jak np. kompilacja aplikacji do iOS'a
A tak mam macbooka, który jest lekki, mocny (procesor arm), do tego ma wszystko to co linux i macbook - więc więcej
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: DevOps to bagienko - ogromny scope i często gęsto firmy próbują z ciebie zrobić db-admina / support (24/7) etc. Musisz być ostrożny przy rekrutacjach by się nie wje*bac.

Możesz mieć farta i klepać k8s controllery albo pecha i być klikaczem pipelinow
  • Odpowiedz
@szefczyk: właśnie ten OP powyżej się przyznał. Podejrzewam że za pensje jedną robi za kilku ludzi :/ Wyobraź sobie np. żeby PO się tak szmacil. W mojej firmie PO np sobie nie dał wejść na głowę i Analityka mu zatrudnili, ale z początku próbowali by on robił za dwóch.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: no tak to wygląda dostajesz 20k a robisz za architekta / app-opsa / db-admina i chłopaka do bicia - pali się na produkcji? Dzwonią do ciebie i tłumacz hindusowi że to jego wina że jego appka zeżarła cały ram :)
  • Odpowiedz
@new-object podziel na pliki, readme jako „ogół” potem jakiś osobny MD jako opis komend, podział na sekcje jest spoko ale dodaj że zdanie czy dwa wyjaśnienia po co dana sekcja jest.

W readme.md jakiś przykład typu „absolutne minimum” z wyjaśnieniem co ułatwia powinien wystarczyć.
  • Odpowiedz
  • 0
@poczwara_: ale o c--j ci chodzi? 0_o Jak ty coś pisałeś, to ja sobie byłem na banie 2tygodnie, nawet nie wiem co tam naskrobałeś xD

Po co zgłaszać twój wpis (bo chyba o to ci chodzi, domyślam się), jak mogęgo usunąć i zbanować cię, bo ja jestem OPem? xD
new-object - @poczwara: ale o c--j ci chodzi? 0o Jak ty coś pisałeś, to ja sobie byłe...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz