Wpis z mikrobloga

a są ludzie co brali w tym czasie kredyty na stałą stope xDD

@Tytyka: Ano są, przez te 1,5 roku płacili mniej od ciebie, teraz zrobili refinans i dalej płacą mniej, a ty się cieszysz XDD
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Rozdeptany_Jez: kredyty wzięte w ostatnim czasie bedxie bardzo ciężko refinansować albo nie będzie się dało tego zrobić. KNF zalecił bankom aby tego nie robiły i one tego robić nie będą. W necie jest masa artykułów o tym. Nie tyczy się kredytów wziętych przed 2024/2023
  • Odpowiedz
@Tytyka: niby czemu. Można refinansować zmienne na zmienne, stałe na stałe i zmienne na stałe. Po prostu nie można robić refinansu stałe na zmienne.
  • Odpowiedz
@Tytyka: I punkt dalej masz potwierdzenie, że kredyty ze stałym oprocentowaniem można refinansować:

Stanowisko UKNF nie zakazuje refinansowania kredytów hipotecznych ze stałą stopą w ogóle — można to robić, ale pod warunkiem, że nowy kredyt również będzie oprocentowany stałą stopą przez co najmniej tak długi okres, jak pozostał w obecnej umowie (minimalnie 5 lat).

Dokładnie o tym napisał @Zimm3man
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@PanSoloPL: a no to w sumie można jak stała na stałą. Ja na szczęście mam ten problem z głowy i czekam spokojnie i nic oprócz wiboru mnie nie interesuje
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@JC97: w jaki sposób przez 1.5 roku ktoś mógł płacić mniej na stałej kiedy oboje braliśmy kredyt w tym samym czasie, a mi co pół roku zmienia się wibor i oprocentowanie spadło już o ponad 2.75% w trakcie 1.5 roku?
  • Odpowiedz
@Tytyka: Bo wychodziłeś od znacznie wyższego poziomu. 3 lata temu brałem kredyt na stałej 7,71% i to było taniej niż WIBOR ok. 7% + marża. Pod koniec tego samego roku refinansowałem bez nowego operatu na 6,42%, co było mniej niż WIBOR ok. 5,8% + marża. W grudniu 2025 refinansowałem na 5,73% i to jest mniej niż WIBOR ok. 4% + marźa. Łączny koszt tych refinansów to jakieś 1300zł, a w
  • Odpowiedz
  • 0
@JC97: pytanie ile wziąłeś tego kredytu i ile odsetek płącisz, ale mniejsza z tym. Ja 1300zł nie wydałem, a moja marża wynosi 1.89 bodajże, więc oszczędności na oprocentowaniu stałej są rzedu 0.15%, co przy moim kredycie daje jakieś 40zł na racie. Mimo wszystko cieszy fakt, że raty spadają mi i Tobie ;)
  • Odpowiedz