Wpis z mikrobloga

Dwa lata temu to był to start małej firmy – SMARTBOB Automatyka, co do której zwyczajnie zakładaliśmy:
może się uda, a może nie.

Po roku około 130 sterowników, a teraz działa ich ponad 600 w realnych instalacjach.

Jak każdy startup, na początku szukaliśmy inwestora.
Zainteresowania brak. Z perspektywy czasu… chyba dobrze, że tak się stało.

Postawiliśmy na inne podejście niż większość rynku:
sterowniki wieloplatformowe, duże do rozdzielnic, bez zamykania użytkownika w jednym ekosystemie.
Działamy głównie z: SUPLA, Home Assistant, Loxone (1 sterownik wiele systemów)

Projekt rośnie dzięki naszej pracy i użytkownikom, a nie „wizjom z prezentacji”.
Nikt nie narzuca kierunku, nikt nie wciska swojego zdania — decyzje są nasze.

Po drodze:
Prasa, eventy, spotkania, targi min. MADE IN WROCŁAW
Masa feedbacku z realnych instalacji

Dzięki wszystkim, którzy zaufali, testowali, marudzili i polecali dalej.
Jedziemy dalej 🚀 SMARTBOB.PL

#polskafirma #startup #bootstrapping #automatyka #smarthome #iot #homeassistant #supla
SmartBobAutomatyka - Dwa lata temu to był to start małej firmy – SMARTBOB Automatyka,...

źródło: STANOWISKO

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Blaskun: Na start promka do zamówienia na kod: WYKOPWYKOP
Co do rozdajo to jak trafi na główną to wyślę osobie z największą liczbą plusików pod komentarzem sterownik gratis :P Tak więc zapraszam do walki, można pisać poematy, wrzucić zdjęcie swojego domu w budowie albo kota. Sterowniki są do instalacji w gwiazdę ale jak ktoś takiej nie ma to może też go używać jako dekoracji albo przekazać kolejnej osobie co taką
  • Odpowiedz
@murdoc: Czasem wrzucam coś od siebie, co do promocji innych to spoko że robią, u nas też się pojawiają :) Ogólnie wiem co robią, nasze produkty są trochę podobne jak i trochę inne :P (nawet im kiedyś pomagałem). Czy ja wiem czy mocno, ostatnio pierwszy raz po kilku miesiącach kupiłem reklamę na FB za 20 dolców i parę postów na FB czy wykopie.
  • Odpowiedz
@Moron: Tak, dokładnie to ja (Krzysztof Bogus) odpowiadam za cały projekt techniczny sterownika. Gdzie to produkować, skąd brać komponenty, jak testować itp. To jest nasz autorski projekt. Tak więc jesteśmy producentem.
  • Odpowiedz