Wpis z mikrobloga

@wolepiwo: same odsetki za kwotę którą wziąłem. Zanim wziąłem ostatnia transzę to spłaciłem wszystko. Akurat ING jest bardzo na plus dla budujących. Żadnych opłat, nie musiałem brać całości, żadnych faktur czy coś. Wystarczą fotki wykonanych prac.
  • Odpowiedz
@Wwolt: 105 zakup, w momencie budowy całkowity koszt działki z garażem, ogrodzeniem to coś około 127 bo zanim zacząłem to 3 lata używałem tej działki do leżenia na hamaku i a to garaż postawiłem, a to kosiarkę kupiłem czy ogrodzenie zrobiłem.
  • Odpowiedz
@Wwolt: postawienie budynku nawet z dachem jest tanie. To nawet nie połowa kosztu. Dopiero jak wchodzą instalacje, ogrzewania, meble itp to wychodzi koszt.

Sporo zależy od nas samych. Jak bierzemy firma co ma zrobić od a do z to wychodzi drogo i często słabo. Ale jak już tego pilnujemy i sami ogarniamy choćby zakupy i ekipy to wychodzi taniej.

Np. wycenę fundamentów miałem na 80 000. Place i mam.

Poszukałem
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: dokładnie taki to był koszt ;) kumplowi za pożyczenie minikoparki kupiłem butelkę jakiegoś rudego trunku. Dalej jest 55zl za paliwo do niej oraz 100zl za paliwo do busa którego musiałem zatankować ;D
Więcej wydałem na przywiezienie tej koparki niż zużyła paliwa.

Tylko w ten sposób sobie mogłem pilnować wydatków.
tomasz-wisniewski1989 - @hpiotrekh: dokładnie taki to był koszt ;) kumplowi za pożycz...

źródło: 1000029776

Pobierz
  • Odpowiedz
@Wwolt przed covidem inflacja nie powodowała wzrostu wszystkiego X2 X3. Kumpel przed covidem kupił działkę za 120k i za kolejne tam 130k się wybudował. Szkoda że zarobki nie rosną tak szybko jak inflacja
  • Odpowiedz
@Qurvinox: no ale dzisiaj wrzuciłem dość dokładne koszty.
Sama budowa od pomysłu do drinka na kanapie to 16 miesięcy.
Żadnej kompleksowej ekipy, każdy etap robił ktoś inny.

Nikt nie nawalił, nie zrobiłem żadnego błędu który by cokolwiek opóźnił.
  • Odpowiedz
@ArnoldZboczek: da się spokojnie 100 000 taniej. Można wziąć tańsze płytki, tańsze drzwi, meble, Geberity itp. tynki zrobić gipsowe. Nie robić stropu. Nie robić deskowania dachu. W podłogę dać 10cm styropianu, na konstrukcję dachu dmuchnać wełnę i też się mieszka.
Rekuperacji nie robić, pompę ciepła wziąć tańsza albo gaz ale to wyjdzie kosztem podobnie co pompa.
Myślę że 100-150 000 można na luzie obniżyć rachunek.

Drzwi wejściowe w Castoramie są
  • Odpowiedz