Wpis z mikrobloga

Mircy, jak ktoś się załapał na tanie #asrock #bc250 #amd (w sensie <500zł) (co pisałem o nich tutaj ) a brakuje mu do szczęścia i uruchomienia choć podstawowej obudowy (by to jakoś chłodzić) to oddam za grosza #druk3d swoją
https://www.olx.pl/d/oferta/obudowa-do-asrock-bc-250-amd-druk3d-CID99-ID18SFJb.html

Jak ktoś #opole to w ogóle będzie prościej i taniej.
hrumque - Mircy, jak ktoś się załapał na tanie #asrock #bc250 #amd  (w sensie <500zł)...

źródło: Clipboard_01-04-2026_01

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@pesimist: tą sprzedaje, bo robię sobie "full" obudowę, bo chcę zamknąć razem z zasilaczem (serwerowy HP) w jednym pudełku jakoś sensownie, z power-switch itp.

jak ta karta sprawuje się w praktyce? Czytałem na reddicie o sporym apetycie na prąd w spoczynku

w kwestii wydajności - w fullHD wszystko co się da - działa >60fps (najwyżej jakieś RT trzeba poskręcać, ale śmiga). Tak jak PS5 ;)
w kwestii poboru prądu -
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@itakumrenaraka: chwilę wcześniej po 440-450 z kodami/kuponami. Wtedy kupiłem :>
Fajne to, ale robóty by zrobić z tego pełnoprawne coś, co można wsadzić do szafki i używać - hobbystycznie dla siebie fajnie, komercyjnie - bez sensu.
  • Odpowiedz
No właśnie ja szukam czegoś zamiast steam machines :p bo pewnie cena będzie kosmiczna..., a super kompa nie potrzebuje, wystarcza mi 1080p i 60fps nieważne jakie detale ^^

Ciekawe czy kiedy cena spadnie ;/
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@XkemotX: i tak, serio w zasilaczu wentyl nie chodzi.
Albo inaczej - cały czas chodzi. Ale na takim idle może 300rpm, że jakbyś tam nie popatrzał, to byś nie wiedział że chodzi
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@XkemotX: są do 2 rzeczy - ten zasilacz talk jak ATXy ma soft-wlaczanie przez zwieranie pinu to masy (więc mogę go wyłączyć, sprzętowo, np jakby bc250 się zawiesił). Do tego jest żółty kabelek.
Czerwony kabelek to +12v standby, który używam do podświetlania przycisku na guziku.
Czarny to masy (do podświetlania i guzika)

A druga rzecz to biały kabelek. Na nim zasilacz daje analogowy sygnał o obciążeniu. 60mV/1A (czyli na 12W).
  • Odpowiedz
@hrumque: a jak chodzi o te "wkręty" do których masz zaciśnięte przewody idące od PCIE 6 pin - czy to jest fabrycznie czy ty to jakoś tam wkręciłeś?
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@XkemotX: sam wkręciłem, bo te wyprowadzenia +12v i masy są bardzo masywne i kiepsko się to lutuje (trzeba okrutnie grzać a ciepło po miedzi ucieka i zimny lut wychodzi), więc tak na szybko zrobiłem podłączenie zasilania.

Akurat "mocną" lutownice miałem w aucie, a tam -12, nie chciało mi się schodzić ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@pesimist: z tego zasilacza tylko ew. kabelek PCIe 12v się przyda (o ile posiada) - 6pin też jest ok. Poza tym to tylko przycisk do papieru na biurku, nic więcej (15-letni modecom, serio? z słabą linią 12v, a mocnym 5v - to by nie zadziałało), zniszczyłbyś tym tego komputerka i na tym by się skończyło.
HP serwerowy (tylko 12v) robi co ma zrobić, kosztuje mniej niż 40zł, i jest cichy
  • Odpowiedz
@hrumque: To mój ostatni zasilacz ATX ¯\(ツ)/¯, potem już blaszaków nie składałem, jeszcze rok temu działał a teraz mu się zachciało wyzionąć ducha, w dodatku z przytupem bo efekty dźwiękowe też zapewnił. Działał nawet z takimi strzelonymi więc jest do odratowania ale faktycznie do tego zastosowania będzie za słaby.
  • Odpowiedz