Wpis z mikrobloga

Jutro wybieram się dobrowolnie do kościoła pierwszy raz w moim 34 letnim życiu, do tej pory bywałem tam tylko jak trzeba było. Nie potrafię odnaleźć sensu własnego życia, choćbym chciał. Czuję tylko bezsens i bezsilność wobec ciężaru materii który mnie otacza, gasi, dusi. Chcę poznać ludzi którzy potrafią dostrzec sens uczestniczenia we wspólnocie, co ich do tego popycha.
#przegryw #przegrywpo30tce #katolicyzm #kosciol
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GrzegorzFlorydaOficjalnie: Byłem, bardzo mi się podobalo, na zwykłą bym już nie poszedł.

Choć zaznaczam, że ja jestem p---b*ny i najbardziej podobają mi się msze po grecku, razem z bizantyńskimi hymnami, więc najlepiej sprawdzić samemu ʕʔ
  • Odpowiedz
@GrzegorzFlorydaOficjalnie: znajdz jakis wolontariat katolicki. Zrobisz cos dobrego i pozytecznego, moze odnajdziesz w tym sens, a przy okazji poznasz przyzwoitych ludzi. Sama msza i niektorymi katolikami mozesz sie zawiesc. Pozdrawiam, katolik.
  • Odpowiedz
@GrzegorzFlorydaOficjalnie powodzenia, ja chodzę świadomie i regularnie od jakichś 12 lat. Dużo dziadostwa, jakie mnie spotkało we wcześniejszym życiu, zostało już tylko wspomnieniem. Nie zamierzam się tu chwalić tym, jak to cudownie mam (no bo bez przesady), ale łatwiej pcha się kolejne dni do przodu, wiedząc, że komuś na Tobie zależy. Bardzo dużo pomogła mi też żona, którą poznałem, a jakże, przez kręgi kościelne. Normalna i ułożona kobieta na poziomie nie
  • Odpowiedz
@GrzegorzFlorydaOficjalnie: najpierw przeczytaj książkę "Sprawa Chrystusa" aby zrozumieć, że cała Ewangelia, cała Biblia, Nowy i stary Testament, oraz wszystkie historie z życia Jezusa zawierają prawdę
warto rzucić okiem również na ekranizację wspomnianej książki
Zopyross - @GrzegorzFlorydaOficjalnie: najpierw przeczytaj książkę "Sprawa Chrystusa"...

źródło: 9o

Pobierz
  • Odpowiedz
@GrzegorzFlorydaOficjalnie: To jest w tej książce najwspanialsze, autor, początkowy sceptyk, docieka z iście prawniczą szczegółowością, do każdego detalu dotyczącego działalności Jezusa, łącznie z wszystkimi krążącymi hipotezami typu "Czy Jezus został faktycznie tak dotkliwie pobity, czy miał szanse przeżyć, czy faktycznie postrzegał siebie jako Bóg" itp itd. Możesz najpierw obejrzeć film i złapiesz lepiej klimat książki gdy się za nią zabierzesz
https://www.filmweb.pl/film/Sprawa+Chrystusa-2017-777884
  • Odpowiedz