Wpis z mikrobloga

Coraz bardziej zaczyna mnie denerwować i przerażać, że coraz ciężej jest zapłacić gotówką. W Tesco były najlepsze kasy samoobsługowe, normalnie płaciło się gotówka i było super a teraz co? W Lidlu zwykle kasy zamknięte tylko samoobsługowe otwarte, by zapłacić gotówką musisz czekać aż przyjdzie pracownik (co w moim Lidlu niestety trwa trochę xd) i łaskawie przyjmie gotówkę. I tak jest coraz częściej. Są tacy, którzy powiedzą że jestem zacofany ale moim zdaniem gotówka ma dwa plusy. Pierwszy to większą anonimowość i bezpieczeństwo. Bank nie wylicza mi na co wydawałem pieniądze itd. Druga przynajmniej w moim przypadku to rozsądniejsze dysponowanie kapitałem. Gdy place kartą nie czuje jak wydaje pieniądze, nie czuje jak znikają, łatwiej mi się je wydaje. Natomiast gdy używam gotówki rozważniej podejmuje decyzję co do zakupów. Nawet jak przeprowadzałem takie testy, że np. przez miesiąc płaciłem tylko gotówką to na koniec miesiąca zostawało mi te kilka stówek więcej. A wy co o tym uważacie?
#gotowka #pieniadze #blik #karta #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
Chlebek_Pyszny - Coraz bardziej zaczyna mnie denerwować i przerażać, że coraz ciężej ...

źródło: images

Pobierz

Jeżeli macie wybór wolicie płacić

• Gotówka 48.5% (16)
  • Karta/Blik 51.5% (17)

Oddanych głosów: 33

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chlebek_Pyszny: gdzie mogę płacę gotówką. G---o obchodzi bank i służby na co wydaję moje własne pieniądze. "Tajemnica bankowa" to wyjątkowo nieśmieszny żart w dzisiejszych czasach.
  • Odpowiedz