Wpis z mikrobloga

Ma ktoś wiedzę może jak podłączyć zewnętrzna beat maszynę (dr.groove202 boss,mpc1000) poprzez midi tak żeby loopy perkusyjne które są na maszynie automatycznie mi przerzucały nuty i zapis loopa na fl studio. Tak zebym mogl zsynchronizować maszynę z programem. Kiedyś mi sie to udało ale cos mi się zmieniło i nie mogę tego zrobić znowu. Zawszę przygotowywałem sobie perkusję na maszynie a jak juz to brzmiało fajnie przerzucałem na np. fpc i mi kopiowało cały rytm , ułożenie etc. Mogłem sobie to później juz doszlifować na fl.
#flstudio #produkcjamuzyki #tworczoscwlasna
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@bscoop: interfejs to Roland ua4fx, stary ale dalej daje radę. Połączyłem go wejściami in ,out z bossem. Numer wejść wszędzie się zgadza. Jak naciskam przycisk Play to fl rusza ale łapie dziwną zwieche bo gdy trak leci to zaczyna mu sie zmieniać temp bpm. Śladów midi z Bossa wogole nie przechwytuje jedynie moge wypuścić dźwięk przez jacka i go zsamplowac ale nie o to mi chodzi, chciałbym slad MIDI przerzucić
  • Odpowiedz
@Eftef: wygląda to jakby pierwsze urządzenie wysyłało dodatkowo informacje o zmianie tempa, a drugie miało wyłączone wysyłanie midi (mam Bossa DR-660, który ma opcje zamiany przesyłu midi out na midi thru, w twoim pewnie też tak jest).
  • Odpowiedz
  • 0
@bscoop: ok dzieki a mógłbyś mi na priva podesłać zdjęcie jak masz ustawione midi w fl i w boss ? Byłbym bardzo wdzięczny. Tak czy inaczej to jaka funkcja opowiada w końcu za to żeby przerzucić zapisy tych petli z bossa do fl ? Jak to sie nazywa ? Jak to ustawić ?
  • Odpowiedz
@Eftef: w FL muszą być spełnione 3 warunki jeśli dobrze pamiętam. W ustawieniach urządzeń wejściowych powinna wyświetlać się nazwa twojego interfejsu i trzeba go aktywować, w przycisku record musi być aktywowane "score", i ostatecznie w pattern view trzeba zaznaczyć instrument, do którego będą trafiać instrukcje MIDI.
Patrząc dokładniej na zdjęcia twojego Bossa, widać na nim wyłącznie wyjście MIDI OUT, raczej w nim nie trzeba nic innego ustawiać (ale dla pewności
bscoop - @Eftef: w FL muszą być spełnione 3 warunki jeśli dobrze pamiętam. W ustawien...

źródło: adf

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@bscoop: ogarnąłem to ziomek dzięki wielkie. Teraz klikam records i mi rytm zapisuję ale wydaję mi się że wcześniej było to jakoś tak skonfigurowane że jak tylko zmieniałem zestaw loopów to bez przycisku records od razu pokazywało całą pętlę od pierwszych sekund do ostatniego a teraz jest to manualnie czyli kiedy przycisnę start to się zaczyna i kiedy wcisne stop to się zatrzymuję a wcześniej chyba było inaczej ale nie
  • Odpowiedz
@Eftef: mam kanał B1scoop, ale póki co służy tylko do playlist muzycznych i jako backup utworów innych wykonawców. Może jak w bliższej przyszłości bardziej rozwinę skrzydła to coś tam wleci. Na tę chwilę bardzieł okresliłbym siebie jako nerda od tworzenia muzyki na sprzęcie niż producenta:)
  • Odpowiedz