Wpis z mikrobloga

✨️ Sprzedaż portfela na giełdzie – decyzje finansowe Polaka
Wyprzedałem praktycznie cały portfel na gpw do zera dzisiaj. Plany miałem ambitne a jednak mieszkanie wygrało nad nimi. Polak to już chyba tak ma ze musi mieć to mieszkanie na własność bo inaczej czuje się jakoś źle jak człowiek drugiej kategorii xD. Z jeden strony sie ciesze bo wskocze na swoje w top5 bez kredo a z drugiej fajnie to zaczelo pracowac po kilku latach no i 2025 dobrze zboostowal zysk. #gielda #nieruchomosci #wyznaniezdupy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KMDZ: tak tak, w teorii. A w praktyce dochodzi ryzyko kursu walutowego, inwestowanie w pojedyncze spółki i jak wyjdzie się na plus to cud bo grubas i tak wszystko wie szybciej i ugra pod siebie.
To jest spoko jak ma się mocny kapitał i właśnie spłacone mieszkanie. Inaczej komfort braku kredytu to dużo lepsza opcja.
  • Odpowiedz
@KMDZ: analiza wsteczna zawsze skuteczna. Nie jest powiedziane, że nadal będzie to robił, albo nawet jeśli będzie, to że będzie to robił w terminie 5-10 lat. Ot przykład chociaż Nikkeia, indeksu top 2 (o ile się nie mylę) kraju wtedy.
  • Odpowiedz
@kokos24: @Vexo0 widać że nie macie nic pojęcia o inwestowaniu gieldzie jesli wyskakujecie z argumentami typu ryzyko walutowe, komfort psychiczny przy inwestowaniu w pojedyncze spolki jesli są etfy akumulayjne na cały index sp500 I biją wasze 6 procent średniorocznie nie tylko w ostatnich 5, 10 latach ale juz od lat 70 poprzedniego wieku.

Poza tym zeby sie nie upierać wyłącznie na analizie wstecznej to wystarczy nie być totalnym analfabetą
  • Odpowiedz
@KMDZ: Panie znawco inwestowania na giełdzie, proszę sobie sprawdzić szeroki kurs japońskiej giełdy, zwany Nikkei, i powiedzieć jaki srednioroczny zwrot ma Pan Japończyk, licząc, że załadował się w 1990, w szeroki indeks swojej japońskiej giełdy, która przypominam była wtedy top2 na świecie. Mój komentarz był odnośnie tego, że inwestowanie na giełdzie wiąże się z ryzykiem i fakt, że od n lat rośnie po 10% rocznie nie oznacza, że nadal tak
  • Odpowiedz
@Vexo0: co mnie obchodzi nikkei, nie mowie o nikkei tylko sp500. Japonia miała swój problem tyle. Teraz każdy inwestora ma przestać inwestowac bo kiedyś nikkei szedł boczniakiem? W takim razie wszyscy powinni zbiorowo tylko moze iwnestowac w polskiej betonowo zloto może?
  • Odpowiedz