Wpis z mikrobloga

@ShadyTalezz: w cale nie było nacjonalizacji, nie było oparcia gospodarki na jednej chwiejnej gałęzi, nie wyjechało 7mln ludzi z kraju. W cale Maduro nie dogadywał się z Chinami czy Putlerem. Wybory też Maduro wygrał w pełni demokratycznie.

Nie bronię amerykańców, ale no KURDE... Może chociaż trochę lepiej będzie mieszkańcom Wenezueli, a nie zawrotne 250 dolców miesięcznie, przy takim potencjale
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz:

Wenezuela jest tak bogata w złoża ropy, że nawet jakby władza była 2x bardziej skorumpowana i nepotyczna niż obezna to dzięki bogactwu w ten surowiec mogliby tam mieć jak w jakiejś arabii saudyjskiej bez problemu.

@ShadyTalezz: tak jak rosja? tam sa tacy bogaci wszyscy bo maja duzo ropy?
no właśnie, cały twój post sfalsyfikowany jednym zdaniem xD
  • Odpowiedz
  • 3
@gaz_wieprzowy:

tak jak rosja? tam sa tacy bogaci wszyscy bo maja duzo ropy?

Odnieś się do wszystkiego co napisałem a nie do tego co jest dla ciebie wygodne albo nie zawracaj mi gitary.

Rosja jest kilka razy większa niż wenezuela, ma kilka razy większą populacje i też jest obarczona masą sankcji, po rozpadzie ZSSR nie mieli nigdy egalitarnego przywództwa takiego jakie miała Wenezuela za Chaveza - i za jego rządów
  • Odpowiedz
Rosja jest kilka razy większa niż wenezuela, ma kilka razy większą populacje i też jest obarczona masą sankcji, po rozpadzie ZSSR nie mieli nigdy egalitarnego przywództwa takiego jakie miała Wenezuela za Chaveza - i za jego rządów Wenezuela poczyniła realny progres, Chavez wyciągnął masę ludzi z biedy i skrajnej biedy względem 1996, więc tak, zostaję przy swoim i Wenezuela bez amerykańskich sankcji nigdy nie byłaby w tak złym położeniu w jakim była
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: Komuszku, wenezuelska gospodarka zaczęła padać już na kilka lat przed wprowadzeniem sankcji przez USA. Ale widzę po lewej stronie zbudowana kolejna legenda lewicowego raju, który tak jak kuba byłby rajem na Ziemi, gdyby nie te złe sankcje stanów zjednoczonych.
  • Odpowiedz
  • 5
@Agrestowa_owca:

Komuszku, wenezuelska gospodarka zaczęła padać już na kilka lat przed wprowadzeniem sankcji przez USA.

do 2010 roku przeżywali boom gospodarczy, problemy zaczęły się przez kryzys cen ropy i zapaść rodzimego przemysłu wynikający z silnej waluty(za co można obarczyć rząd bo powinien utrzymać rodzimy przemysł), śmierć Chavez i nieudolność Maduro trochę to nasiły natomiast te problemy NAWET NIE ZBLIŻYŁY się do tego co wydarzyło się po sankcjach i sankcje są
  • Odpowiedz
Dalej zmierzę się z tezą, że Maduro doprowadził kraj do ruiny - jest to oczywiście bzdura

@ShadyTalezz: może zainteresuj się trochę Wenezuelą i pooglądaj kanały na YouTube (ciekawe historie, BezPlanu). Wtedy dowiesz się, że socjaliści dokładnie doprowadzili ten kraj do ruiny. Nawet bez sankcji ciężko by się tam żyło.
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: jak pisałem, przestałem czytać po demokratycznie wybrany. Co do Chaveza 1998 spoko, wygranko na populistycznych hasłach i szeroko pojętym socjalu. 2006 chyba nie będziemy się kłócić, że już średnio demokratycznie. Co do ofiar, dlaczego nie podasz ile osób zlikwidowały siły rządowe?
  • Odpowiedz