Mieszkam w Krakowie już wiele lat, mam umowę najmu na siebie, aczkolwiek… urząd skarbowy w rodzinnym mieście. Czy wystarczy że przeniosę rozliczenia do KRK czy muszę mieć historie podatkową w KRK aby otrzymać te pozwolenia SCT? #krakow #sct #sctkrakow #strefaczystegotransportu
@sam_nie_wiem: w myśl aktualnej treści strefy jak nie masz auta spełniającego normę to już za późno cokolwiek byś nie zrobił żeby jeździć bez opłat, czas na przemeldowania był jakoś do połowy zeszłego roku
@Koronanona: @sam_nie_wiem jesteś pewny? Bo zameldować się może, zmienić PiT też i jeśli jest właścicielem auta przed 06.2025 to czemu miałoby nie zadziałać?
@tomasz-aleksander-barania: szczerze nie miałbym z tym żadnego problemu, po prostu od wielu lat prowadzę dzielność która była zarejestrowana w rodzinnym mieście i totalnie o tym nie myślałem. No i zaczyna się to mścić 🙂
@testowyandrzej: w sumie nie jestem pewny, znajomy ma taką sytuację i stara się wywalczyć jazdę po Krakowie bez opłat i urząd odrzuca już chyba 3 raz jego wniosek (us krakow od lat, umowa najmu w Krakowie od lat, samochód zarejestrowany w Krakowie i od lat w strefie płatnego parkowania, meldunku chyba nie miał).
@testowyandrzej: no tak ale argumentacja urzędu jest taka że jak nie miał meldunku przed xx/2025 to nie można wobec niego zastosować taryfy „ulgowej” sct i dopuścić jego auto do ruchu bez opłat. Tylko przytaczam przypadek z mojego otoczenia, nie mam pojęcia jak dokładnie powinno być to interpretowane
swoją drogą dziwne, że tylu z was mieszka w Krakowie ale nie chce "dołożyć się" przez PIT do jego lepszego funkcjonowania.
@tomasz-aleksander-barania: a ja się nie dziwię, bo Kraków nie daje mieszkańcom praktycznie żadnych benefitów i traktuje ich na równi z turystami, dopiero niedawno pojawiła się ulga w postaci trochę tańszego parkowania w strefie
@Koronanona: Kolega został wprowadzony w błąd przez urzędnika. Zresztą osobiście słyszałem jak w okienku w UM kobieta udzieliła BŁĘDNYCH informacji jakiemuś zagubionemu facetowi. Wciskała mu, że jeżeli nie ma pracy to nie będzie mógł skorzystać ze zwolnienia.
Dopiero ja wziąłem faceta na bok i powiedziałem mu informacje, którą powinien dostać od urzędniczki. Słowo klucz: PIT ZEROWY.
W tym przypadku - wedle mojej najlepszej wiedzy - termin zameldowania nie ma żadnego
@sam_nie_wiem: dzwonilem na infolinie w grudniu i dostałem info, że muszę mieć meldunek tymczasowy, złożyć zap3 w US że będę rozliczał się w Krakowie i po złożeniu PIT za 2025 z rozliczeniem w krk złożyć wniosek o zwolnienie auta i powinni mi to uznać
@nairoht: Ja mieszkałem w KRK ale nie płaciłem tu podatków. Nie chciałem wspierać durnej polityki włodarzy tego miasta. To raz. Dwa Kraków drenuje mniejsze miejscowości z pracowników więc dokładałem się tam gdzie bardziej to było potrzebne. Kraków nic mi nie dał nie jestem mu nic winny. W paliwie są podatki na drogi, za mieszkanie czynsze, za szpitale płaci NFZ z moich składek, za media płaci się w rachunkach, a MPK
@Turbator: to ja mam do ciebie pytanie, a w zasadzie do was wszystkich -
urodziłem się w Krakowie, w 2013 r. wykupiłem mieszkanie w Krakowie wraz z garażem, jestem zameldowany w tym mieszkaniu od wielu lat, w 2010 roku kupiłem diesla z 2000 roku, który dziś nie spełnia wymogów SCT w Krakowie, i cały czas nim nieprzerwanie jeżdżę. Opłacam ubezpieczenia, badanie techniczne, jak i wszelkie opłaty związane
@Grothar: Ekspertem żadnym nie jestem. Ale jeśli dobrze rozumiem, to jedyny problem jest taki, że musisz czekać do lutego.
I to jest normalne. Ja też muszę.
Również potrzebuje PIT za 2025 z adresem krakowskiego urzędu skarbowego. A pity będą dopiero od 15 lutego. Teraz chyba nic nie zrobisz - musisz poczekać.
@sam_nie_wiem: i tak trudno było wyedytować adres urzędu skarbowego?
meldunek zalatwia sie od reki
Nie chcę tego robić bo wynajmuję
@tomasz-aleksander-barania: a ja się nie dziwię, bo Kraków nie daje mieszkańcom praktycznie żadnych benefitów i traktuje ich na równi z turystami, dopiero niedawno pojawiła się ulga w postaci trochę tańszego parkowania w strefie
Dopiero ja wziąłem faceta na bok i powiedziałem mu informacje, którą powinien dostać od urzędniczki. Słowo klucz: PIT ZEROWY.
W tym przypadku - wedle mojej najlepszej wiedzy - termin zameldowania nie ma żadnego
@Turbator: to ja mam do ciebie pytanie, a w zasadzie do was wszystkich -
urodziłem się w Krakowie, w 2013 r. wykupiłem mieszkanie w Krakowie wraz z garażem, jestem zameldowany w tym mieszkaniu od wielu lat, w 2010 roku kupiłem diesla z 2000 roku, który dziś nie spełnia wymogów SCT w Krakowie, i cały czas nim nieprzerwanie jeżdżę. Opłacam ubezpieczenia, badanie techniczne, jak i wszelkie opłaty związane
I to jest normalne. Ja też muszę.
Również potrzebuje PIT za 2025 z adresem krakowskiego urzędu skarbowego. A pity będą dopiero od 15 lutego. Teraz chyba nic nie zrobisz - musisz poczekać.