Wpis z mikrobloga

Proszę o ocenę kompa do gier i sugestie co mogę zmienić, ulepszyć, a najlepiej to zbić cenę chociaż odrobinę, może ktoś widzi gdzieś taniej te podzespoły. Zasilacza nie ma, bo mam jakiś.

Procesor: Intel Core i5-13400F – 709,08 zł
Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 5070 Windforce OC SFF 12GB GDDR7 – 2529,00 zł
Płyta główna: MSI Pro B760-P WiFi DDR4 – 532,69 zł
Pamięć RAM: Goodram IRDM PRO DDR4 16GB (2x8GB) 3600MHz CL18 – 498,99 zł
Dysk: Lexar NM710 1TB M.2 – 449,99 zł
Obudowa: Endorfy Ventum 200 ARGB – 284,47 zł
Chłodzenie CPU: Thermalright Assassin X – 99,00 zł
Monitor: LG UltraGear 27GS75Q-B – 799,00 zł

SUMA: 5902,22 zł

#skladamkomputer #pcmasterrace #komputery #pcbuild #pc #informatyka
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@monk3i: jesteś pewny, że chcesz sobie tę krzywdę zrobić?
Toż tu ryzenik by normalnie wszedł na AM5 z jakimś 16GB Radeonem.
Ceny mają to do siebie, że raz są niższe, raz wyższe, zatem na pewno ktoś widział taniej te podzespoły.

BTW: fajny nick.
  • Odpowiedz
  • 1
@majk3l: No pewnie, ze moglby wjechac, najlepiej X3D, ale jaka bedzie wtedy cena, jezeli juz teraz jestem na limicie? (w zasadzie to budzet przekroczony, dlatego ten post czy da sie cos zmienic na tansze, wciaz zachowujac w miare solidne parametry). Radeon odpada, musi byc Nvidia.
  • Odpowiedz
@monk3i: a do czego to komp będzie i kto ci doradził taki akurat jego kształt?
Team GeForce czy otwarty na propozycje?
Słyszałeś coś o problemach intela? Dostajesz 5 lat gwary na ten procek, no ale jednak to wadliwa seria.
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l:

Komp tylko do gier.

Doradzal mi chatgpt, grok i gemini ( ͡ ͜ʖ ͡)

A rzeczywiscie, teraz sobie przypomnialem, ze byl ten problem z degradacja w 13 generacji. Jak chodzi o procek to AMD moze byc, ale karte chce Nvidie.
  • Odpowiedz
@monk3i: widzę, że szukasz w budżecie do

W obecnej sytuacji ja bym postawił na lepszą kartę - 5070 TUF OC Asusa, skoro musi być Nvidia (albo ostatnie dobrze wycenione 5060Ti 16GB, choć one są tylko na styk wydajnościowo do 1440p, ale zależy od potrzeb).

Procesor AMD Ryzen 5 7500F z dobrą płytą i 16GB szybszego RAMu DDR5 6000MHz ma się tu szansę zmieścić / wyjść niewiele powyżej tego budżetu, ale
  • Odpowiedz
  • 1
@majk3l: Dzieki za podpowiedzi, musze to jeszcze wszystko dobrze przemyslec. Przez te ceny ramu ladnie trzeba sie nagimnastykowac ze zlozeniem pc.

A powiedz jakie bys dal podzespoly gdyby padlo haslo, ze po prostu komputer tylko do gier, na monitorze 27 cali, bedzie gral mlody chlopak, nic nie wie w jakie tytuly, nie zna sie na tym, po prostu ma byc dobrze do 6000 pln.
  • Odpowiedz
Przez te ceny ramu ladnie trzeba sie nagimnastykowac ze zlozeniem pc.

@monk3i: dlatego na RAMie to akurat (chwilowo) trzeba oszczędzać.
Wiele takich kryzysów już przeżyłem, ceny prędzej czy później, ale zawsze wracają do normy :-)

A powiedz jakie bys dal podzespoly gdyby padlo haslo, ze po prostu komputer tylko do gier, na monitorze 27 cali, bedzie gral mlody chlopak, nic nie wie w jakie tytuly, nie zna sie na tym, po
  • Odpowiedz