Aktywne Wpisy

LaudatorLibertatis +143
Widzę, że idzie szerokie oburzenie w sprawie Majtczaka na adwokatkę, która powiedziała o kolizji, a sędzia ją poprawiła, że to wypadek bo były ofiary śmiertelne. Więc dzisiaj w #maszprawo o wypadku, kolizji i czy to oburzenie ma sens.
Kolizja i wypadek to różne pojęcia NA GRUNCIE PRAWA KARNEGO.
KOLIZJA to wykroczenie z art. 86 k.w. Mamy tylko uszkodzone auto lub lekkie obrażenia (gojące się do 7 dni). WYPADEK to przestępstwo z art.
Kolizja i wypadek to różne pojęcia NA GRUNCIE PRAWA KARNEGO.
KOLIZJA to wykroczenie z art. 86 k.w. Mamy tylko uszkodzone auto lub lekkie obrażenia (gojące się do 7 dni). WYPADEK to przestępstwo z art.
źródło: 629442429_1415979310229719_4732243898851729605_n
Pobierz
W co załadować 50 tys. zł? Mam już sporo siana w obligacjach, ale tam zyski są mizerne, a w dodatku długoterminowe. Póki co wrzuciłem kilka tysiaków w orleny, microsofty, itp., ale to tak bez pomyślunku, szczerze mówiąc.
#gielda #inwestowanie #inwestycje
#gielda #inwestowanie #inwestycje

Do tego dochodzi brutalna ekonomia. Zarobki we Wrocławiu w stosunku do cen nieruchomości to jest jakiś ponury żart. 15k za metr to już standard, a pensje inżynierskie wcale za tym nie nadążają. Jak nie dostałeś mieszkania w spadku albo rodzice nie sypnęli grubą gotówką na start, to przy średniej krajowej jesteś nikim. Zostaje ci tylko łańcuch w postaci kredytu na 30 lat i wegetacja na takich osiedlach-sypialniach jak Jagodno, z których wyjazd rano trwa wieczność.
A życie tutaj? To często po prostu samotność w wielkim mieście. Większość z nas przyjechała tu za pracą, rodzice i dziadkowie są setki kilometrów stąd. Jak pojawia się dziecko, zaczyna się prawdziwy dramat i kierat: praca-dom-przedszkole. Nie masz nikogo do pomocy, a pracodawcy tylko wiecznie narzekają i kręcą nosami, bo przecież powinieneś być dyspozycyjny 24/7, a nie zajmować się rodziną. W tym ścisku i smogu, który zimą można ciąć nożem, tracisz poczucie, że to miasto ma ci cokolwiek do zaoferowania poza kolejnym dniem w korku. Nawet demografia się zmieniła – na każdym kroku rosyjski i ukraiński, przez co człowiek czuje się coraz bardziej obco w miejscu, które miało być domem.
Jako inżynier widzę też, jak sypie się mit „dolnośląskiego tygrysa”. Volvo zamknęło produkcję, LG tnie etaty, ZF też się zawija. Giganci uciekają, a rynek pracy jest duszny od nadmiaru studentów, którzy psują stawki. Coraz częściej patrzę na Śląsk – Katowice, Tychy, Gliwice. Wiem, stereotyp mówi, że tam „brzydko”, ale może jest tam przestrzeń której szukam, rynek pracy dla inżyniera jest o niebo zdrowszy, a nieruchomości są w zasięgu portfela bez pomocy rodziców. Z tego co słyszałem to tak, ale czy to prawda?
Czy jest tu ktoś, kto ewakuował się z Wrocławia w stronę GZM i poczuł ulgę? Warto uciekać z tego wrocławskiego ścisku i drożyzny, zanim ten kołowrotek całkiem nas wykończy?
#wroclaw #slask #katowice #tychy #praca #nieruchomosci #inzynieria #zalesie #przeprowadzka #gorzkiezale #smog #rodzicielstwo #zarobki
@wrokikus1: pensje w techu/engi stoją od ponad 5 lat w miejscu generalnie w całym kraju.
Ja pracuje zdalnie, wiec troche inaczej, ale będę na pewno uciekał od zapachu i hałasu, bo już nie wytrzymuję.
źródło: d00145101e3b03a29958c9002eb05208
PobierzAle zaraz @del855 przylezie pi3rdolic swoje mądrości że nie ma migracji wewnętrznej i jest spoko loko lusis ponton i wszyscy nie walą wcale drzwiami i oknami
Wszystko pod tezę, wszystko. Top5 sie zakiwalo, skończyły sie etaty dla studentów w korpo i sie zrobił problem. Dobrej roboty dla nowych nie ma a i dla starych jak sie wyleci jest słabo. Co rozumie wzroatowicz - no ludzie sa wiec eldorado. Etaty czekaja - ale w mpk. No ale nie o takie zycie w top5 chodzi...
Wroclaw sie skonczyl w 2015 wraz z moim wyjazdem do waw ;)
A na powaznie: zle sie dzieje w miescie krasnali i to od dłuższego czasu. Na dokaldne koncentracja ukraincow sprawia ze sie czlowiek momentami zastanawia czy jest u siebie. Tak, jest juz tego mniej ale nadal duzo.
A gospodarka słabiej, mało kto zatrudnia duzo zwalnia, a nowy narybek tez chce polizać highlife.... I co? I sie robi nieciekawie.
Też nie lubię tłoków dlatego omijam
źródło: obraz
PobierzNie bez powodu to jest jeden z najszybciej wyludniających się rejonów w Polsce. Takie chwalone Tychy czy Bielsko Biała to już nie są te same miasta co przed covidem. U mnie jeszcze żona i dwie szwagierki zmieniały prace 2/3 lata temu w finansach i jedyne co znalazły to hybrydy w Warszawie. Jedyny plus Katowic to że jest dużo szybkich pociągów do Krakowa/Warszawy/Wroclawia