Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy #silownia #zdrowie

Mordeczki, jestem totalnym newbee, chce coś zrobić ze sobą, zrzucić kilka kg, bpozbyc się brzucha do lata.

Tak że potrzebuje waszej rady, co do diety... Siłowni - jakie ćwiczenia, jakie maszyny? Ile czasu ?
Potrzebuje kogoś kto byłby mi w stanie wytłumaczyć jak 5 latkowi.

Aktualnie to mam 189cm i na wadze 112kg
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pan_Orama: tłumaczę jak 5 latkowi, jak twoje ciało się rusza to nie wie jakie ćwiczenia wykonuje albo na jakich maszynach siedzi, jak chcesz schudnąć to przede wszystkim musisz skupić się na diecie aby jeść mniej kalorii niż potrzebuje twoje ciało, deficyt energetyczny możesz zwiększyć za pomocą większej ilości ruchu, ćwiczenia na siłowni nie wymagają wbrew pozorom dużej ilości energii więc nie są zbyt optymalne pod tym względem, do tego lepsze
  • Odpowiedz
  • 9
@Pan_Orama: skup się na diecie, aktywność fizyczna jest ważna dla zdrowia, ale dla samego odchudzania opcjonalna. Polecam kroki jako dobry kompromis, jeśli nie chce ci się ruszać. Oblicz sobie z grubsza zapotrzebowanie dzienne na podstawie któregoś kalkulatora online. Znając dzienny "budżet" licz skrupulatnie kalorie, żeby wyrobić pojęcie co ile "kosztuje". Z "budżetu" wywal między 500 a 1000 kcal. Jeśli dobrze obliczyłeś, będziesz chudł od 0,5 do 1 kg tygodniowo. Jeśli
  • Odpowiedz
  • 1
Za tłumaczenie jak 5 latkowi wszystkiego krok po kroku od 0 to ładnie mozna kasiorki natrzaskac. Zacznij czytać fora :]
  • Odpowiedz
@Pan_Orama: nieironicznie chatgpt, rozpiski treningów fbw w necie. Zacznij z ciężarem 50-80% maksów i jeśli nie miałeś wcześniej do czynienia z treningiem siłowym to nie rzucaj się na skomplikowane ćwiczenia wielostawowe typu siady lub martwy ciąg. Najpierw wzmocnij stawy i przygotuj się na mocniejsze treningi. Ujemny bilans kaloryczny, lepsze jakościowo jedzenie i będzie git
  • Odpowiedz
@Pan_Orama: ja zrzuciłem swego czasu 30kg. Więc słuchaj, na początek post przerywany, jak nie dasz rady i musisz coś zjeść to banan albo marchewka. 10000 kroków dziennie i najlepiej w tym jeden 40 minutowy spacer. W posiłkach dużo białka, serek wiejski, skyr, kurczak... I najlepiej jak najmniej przetworzonego. Koniec z napojami slodzonymi, możesz pić cole zero albo monsterki bez cukru. Każdy czekoladowy cukierek to zbędne kalorie, musisz się nauczyć powiedzieć
  • Odpowiedz
  • 0
@Pan_Orama:
Przede wszystkim postaw na aktywny tryb życia, tj. jak możesz gdzieś iść zamiast jechać to idź, jak możesz jechać na rowerze zamiast samochodem czy komunikacją to jedź.
Długie i/lub codzienne spacery dużo dają.
Do tego oczywiście deficyt kaloryczny- niekoniecznie musisz stosować jakieś cudowne diety tylko przelicz ile kalorii ma to, co spożywasz i spożywaj tego tyle by być w deficycie.
Plus warto zrezygnować ze słodyczy czy alkoholu. Żeby spalić
  • Odpowiedz