Wpis z mikrobloga

W domu mam dwa liczniki elektryczne, jeden 3 fazowy, drugi jedno fazowy. Liczniki nadal są na moją zmarłą babcię. Planuję zrobić remont domu i chciałbym zlikwidować ten licznik jednofazowy i przenieść trzyfazowy na zewnątrz na ścianę budynku, przy czym chciałbym nie mieć przerwy w dostawie prądu na ponad dzień (czyli nie chciałbym zlikwidować liczników i czekać na podłączenie nowych tydzień).

Moje pytanie brzmi: jak zminimalizować ilość formalności i papierologii z mojej strony i żeby było najszybciej
- zlikwidować oba liczniki i od razu zawrzeć nową umowę na mnie ze wskazaniem miejsca montażu
- zlikwidować 1 fazę, przepisać 3 fazy, zgłosić chęć przeniesienia
- zlikwidować 1 fazę, zgłosić chęć przeniesienia (właściciel - babcia zmarła), przepisać po przeniesieniu

Dodatkowo przyłącze jest zrobione w sposób jak na zdjęciu. Strzałką pokazuję gdzie chcę mieć licznik i też moje pytanie brzmi czy energetyka wymieni też to przyłącze i czy oni odpowiadają za doprowadzenie kabla, czy ja mam kupić przewód 4 (?) żyłowy, pewnie z 5mm² i zrobić im na gotowe? Skrzynka do schowania licznika też jest po mojej stronie?
Moim dostawcą jest Enea
#enea #taurom #elektryka #elektryk #energetyka #remont #budowadomu #budujzwykopem
smokzabojcaludzi - W domu mam dwa liczniki elektryczne, jeden 3 fazowy, drugi jedno f...

źródło: 1000018583

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smokzabojcaludzi: mam takie pytanko czysto techniczne. Po co ci licznik energii elektrycznej na zewnątrz budynku? Przecież to nie gaz. Przy liczniku montuje się bezpieczniki dla całej instalacji w domu więc jak coś ci wybije to będziesz się musiał ubierać i wychodzić na zewnątrz żeby to ogarnąć ()
  • Odpowiedz
1. Nie likwiduj obu. Nie zrobią Ci tego od ręki.
2. Jak umiesz to możesz wszystko zrobić pod 1 licznik 3fazowy
3. Kabel masz napowietrzny jak widzę więc z tego co pamiętam to zakład musi zrobić. Chyba że teraz jest opcja że ma iść ziemia ale to najlepiej z zakładem się skontaktować.
4. Co do kabla to zależy jaki jest układ sieci . Zazwyczaj nowe mają już 5 żył
  • Odpowiedz
@smokzabojcaludzi: idziesz ze z aktem zgonu i kwitami że jesteś nowym właścicielem, jednofazówkę likwidujesz. 3 fazowy na siebie i wniosek o warunki wyniesienie licznika na zewnątrz i ewentualnie zwiększenie mocy jak potrzebujesz, resztę musi zrobić elektryk z odpowiednimi uprawnieniami, bo ZE się tym nie zajmuje. Jedyne co mogą zrobić to wymiana przyłącza na izolowane, ale czas oczekiwania do 2 lat. Aha i przy wyniesieniu układu pomiarowego na zewnątrz ZE łaskawie
  • Odpowiedz
@Afrobiker: bo czytałem że teraz się niby montuje na zewnątrz, żeby jak spisują liczniki, żeby elektryk mógł sobie samemu sprawdzić rzeczywiste wskazania zamiast dzwonić mi do drzwi i wchodzić do domu.
Bezpieczniki ofc zrobię normalnie w domu w skrzynce rozdzielczej
  • Odpowiedz
@Shackowany: no ogólnie chcę zrobić wszystko pod jeden licznik trzyfazowy - to że mamy tam 2 liczniki to pozostałość z czasów kiedy w tym domu mieszkały dwie części rodziny.

Co masz na myśli "zakład musi zrobić, bo masz kabel napowietrzny"? Nie muszę żadnego kabla im doprowadzać, skrzynki kupować czy coś?
  • Odpowiedz
Przy liczniku montuje się bezpieczniki dla całej instalacji w domu więc jak coś ci wybije to będziesz się musiał ubierać i wychodzić na zewnątrz żeby to ogarnąć

@Afrobiker: musisz mieć naprawdę skopaną instalację, żeby wybiło Ci zabezpieczenie przedlicznikowe.
  • Odpowiedz
@Afrobiker: na tę chwilę chcę mieć licznik na zewnątrz i od niego poprowadzić kabel do mojej przyszłej nowej skrzynki rozdzielczej gdzie będą już wszystkie główne zabezpieczenia łącznie z wyłącznikiem głównym, różnicówkami, ogranicznikiem przepięć, eSkami itd.

Ale licznik i wszystko co "nie należy do mnie i czego nie mogę dotykać, własność Enei" chciałbym mieć właśnie na zewnątrz
  • Odpowiedz
@smokzabojcaludzi: dobry pomysł tylko spytaj się Enei czy czasem nie montują liczników radiowych bo jeśli tak to ta przekładka nie ma sensu. Ja jestem w Tauronie i od kilku lat żaden pracownik firmy mnie nie odwiedził bo odczyt sobie robią ze schodów przed drzwiami licznik mam za wiatrolapem obok drzwi ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@smokzabojcaludzi: i tak będziesz robił generalkę więc to bez znaczenia bo będziesz wymieniał też instalację elektryczną prawda? Widziałem fotkę ten dom ma już swoje lata więc zadzwoń do nich dowiedz się i zdecyduj co robić bo ten licznik na zewnątrz będzie przeszkadzał przy robieniu ocieplenia i elewacji ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@smokzabojcaludzi: wszystko zależy jak masz na umowie - musisz poszukać granicy własności.
W ziemi praktycznie zawsze do skrzynki, a kable w powietrzu kiedyś domyślnie były do zacisków na słupie podobn
Czy odpłatnie to nie wiem. U wujka było za "friko". Reszta zakładu nie obchodzi.
  • Odpowiedz
zdecyduj co robić bo ten licznik na zewnątrz będzie przeszkadzał przy robieniu ocieplenia i elewacji ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

@Afrobiker: przeszkadzać to będzie goła linia, a nie skrzynka licznikowa.

@smokzabojcaludzi Między szafką licznikową, a ścianą radzę dać kawałek PIR ok. 5cm, po zrobieniu ocieplenia nie będzie przemarzała ściana.
  • Odpowiedz