Aktywne Wpisy

sha128 +2
dlaczego przesiedliście się z linuxa/windowsa na macos?
pytanie szczególnie do osób technicznych. Coraz częściej marzę o tym żeby komputer mi po prostu działał. Często chciałbym po prostu móc pracować na laptopie - a nie doprowadzać tego laptopa do stanu żeby nadawał się do pracy. O macbookach słyszałem tylko 2 rzeczy - że na nich wszystko działa i są drogie.
nie chodzi mi o takie błache powody dlaczego przeszliście na macos jak: jestem fanboyem, cała
pytanie szczególnie do osób technicznych. Coraz częściej marzę o tym żeby komputer mi po prostu działał. Często chciałbym po prostu móc pracować na laptopie - a nie doprowadzać tego laptopa do stanu żeby nadawał się do pracy. O macbookach słyszałem tylko 2 rzeczy - że na nich wszystko działa i są drogie.
nie chodzi mi o takie błache powody dlaczego przeszliście na macos jak: jestem fanboyem, cała
źródło: hq720
Pobierz
R_O_T_T_E_N +12
źródło: 1000024989
Pobierz

Moje pytanie brzmi: jak zminimalizować ilość formalności i papierologii z mojej strony i żeby było najszybciej
- zlikwidować oba liczniki i od razu zawrzeć nową umowę na mnie ze wskazaniem miejsca montażu
- zlikwidować 1 fazę, przepisać 3 fazy, zgłosić chęć przeniesienia
- zlikwidować 1 fazę, zgłosić chęć przeniesienia (właściciel - babcia zmarła), przepisać po przeniesieniu
Dodatkowo przyłącze jest zrobione w sposób jak na zdjęciu. Strzałką pokazuję gdzie chcę mieć licznik i też moje pytanie brzmi czy energetyka wymieni też to przyłącze i czy oni odpowiadają za doprowadzenie kabla, czy ja mam kupić przewód 4 (?) żyłowy, pewnie z 5mm² i zrobić im na gotowe? Skrzynka do schowania licznika też jest po mojej stronie?
Moim dostawcą jest Enea
#enea #taurom #elektryka #elektryk #energetyka #remont #budowadomu #budujzwykopem
źródło: 1000018583
Pobierz2. Jak umiesz to możesz wszystko zrobić pod 1 licznik 3fazowy
3. Kabel masz napowietrzny jak widzę więc z tego co pamiętam to zakład musi zrobić. Chyba że teraz jest opcja że ma iść ziemia ale to najlepiej z zakładem się skontaktować.
4. Co do kabla to zależy jaki jest układ sieci . Zazwyczaj nowe mają już 5 żył
Bezpieczniki ofc zrobię normalnie w domu w skrzynce rozdzielczej
Co masz na myśli "zakład musi zrobić, bo masz kabel napowietrzny"? Nie muszę żadnego kabla im doprowadzać, skrzynki kupować czy coś?
@Afrobiker: musisz mieć naprawdę skopaną instalację, żeby wybiło Ci zabezpieczenie przedlicznikowe.
Ale licznik i wszystko co "nie należy do mnie i czego nie mogę dotykać, własność Enei" chciałbym mieć właśnie na zewnątrz
W ziemi praktycznie zawsze do skrzynki, a kable w powietrzu kiedyś domyślnie były do zacisków na słupie podobn
Czy odpłatnie to nie wiem. U wujka było za "friko". Reszta zakładu nie obchodzi.
@Afrobiker: przeszkadzać to będzie goła linia, a nie skrzynka licznikowa.
@smokzabojcaludzi Między szafką licznikową, a ścianą radzę dać kawałek PIR ok. 5cm, po zrobieniu ocieplenia nie będzie przemarzała ściana.