Wpis z mikrobloga

Mirki,

Czy Sony RX100 VII będzie ok jako aparat wyjazdowy-wycieczkowy?

Chcę czegoś co da fajna jakość zdjęć, będzie małe i poręczne.

Mam Xiaomi 15T Pro i ten telefon robi serio świetne zdjęcia. Jednak jak odpalę zdjęcia na kompie robione kilka lat temu aparatem Sony a6000 to do dziś widzę różnicę w jakości na korzyść aparatu. Sony a6000 chcę sprzedać bo jest nieporęczny dla mnie, nie korzystam z jego możliwości i myślę nad wzięciem czegoś mega poręcznego do uwieczniania wycieczek i zwiedzania świata.

Ten RX100 VII będzie w porządku?

#fotografia #aparat #aparatfotograficzny #sony #rx100 #zdjecia
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szczurek_87:
Ten Soniacz to chyba jeden z bardziej oczywistych wyborow w kategorii pro kompaktow obecnie. W gre wchodzi rowniez Canon G7X mark iii, z mniejszym zakresem ogiskowych ale za to z jasniejszym obiektywem (dłuższa ogniskowa to wiadomo, a jasniejszy obiektyw da Ci wieksza jakość w cieniach, przy słabym oświetleniu oraz moze pozwolic na uzyskanie już jakiegos minimalnego (minimlanego w porownaniu z aparatami ApsC czy FF) rozmycia tła - ale takoego
  • Odpowiedz
  • 0
@niegwynebleid: tzn.? Zostać przy a6000? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie chce mi się tego nosić, czyścić matrycy, stresować przy wymianie obiektywu czy na matrycę spadnie kurzek i później będę mieć plamy na zdjęciach. Każdy wyjazd kończy się z tym tak samo. Zostaje w samochodzie bo nie jest wygodny... bo po zgraniu zdjęć okazuje się że na niebie są jakieś dwie czarne wielkie kropki bo spadł jakiś
  • Odpowiedz
@szczurek_87:
Wiesz co do Ricoha
- on ma obiektyw f2,8 18mm, odp ff 28mm
- jak do a6000 dokupisz f2,8 16mm (odp 24mm dla FF) i nie bedziezz go sciagał to uzyskasz prawie to samo. Aparat bedzie minimalnie grubszy tylko. Jakis minus ale wydasz 800-1000 pln (spokojnie mozesz kupić używke tak btw) a nie 6 tyś
Ricoh ogolnie jest nowszy etc. Ale ja nie wiem czy ta zamiana w kontekscie opcji o ktorej teraz
jacob1 - @szczurek_87:
Wiesz co do Ricoha
- on ma obiektyw f2,8 18mm, odp ff 28mm
- j...

źródło: i-sony-pancake-sel-16-16mm-f-2-8-sel16f-28

Pobierz
  • Odpowiedz
@szczurek_87:

Czy Sony RX100 VII będzie ok jako aparat wyjazdowy-wycieczkowy?

Jeśli potrzebujesz dużego zakresu ogniskowych (24-200 mm w tym przypadku) ORAZ kieszonkowego rozmiaru, to tak. Jeśli nie, to albo zostań przy telefonie (lub zmień na lepszy model) albo ewentualnie idź od razu w bezlustro, gdzie będziesz miał zarówno drastycznie lepszą jakość, jak i wybór obiektywów zależnie od
  • Odpowiedz
@szczurek_87:

Ma matrycę APS-C, ale też obiektyw o ogniskowej 28 mm, co daje kąt widzenia będący ekwiwalentem 42 mm dla pełnej klatki. Kąt widzenia ciekawy, ale ryzykowny. Do architektury i krajobrazu może być za wąski. Wielu fotografów tę ogniskową lubi, ale niestety musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie, czy Tobie by to odpowiadało. Sensowności filtra dyfuzyjnego nie dostrzegam, ale ponownie, to moja osobista opinia.

Szedłbym
  • Odpowiedz
  • 0
@czerwonykomuch: ja mam w domu sony a6000 ale on jest dla mnie za duży i mam go w zestawie tylko z kitowym obiektywem. Potrzebuję czegoś dobrego na wycieczki. Według opcji z tego Ricoh mogę robić crop na 35 i 50 mm - obcinając oczywiście rozdzielczość zdjęć odpowiedni do 15 i 7,5 MP.
  • Odpowiedz
@szczurek_87:

Według opcji z tego Ricoh mogę robić crop na 35 i 50 mm - obcinając oczywiście rozdzielczość zdjęć odpowiedni do 15 i 7,5 MP.

To możesz zrobić na dowolnym aparacie cyfrowym korzystając z opcji kadrowania w dowolnym programie graficznym. Nie widzę tu żadnej
  • Odpowiedz