Wpis z mikrobloga

#rower Wszystkiego najlepszego w nowym roku.
Czy znajdę jeszcze rower gravel bez integracji przewodów? Szukam karbonowego gravela z możliwością włożenia opon 55mm z elektroniczną grupą. Gdzieniegdzie można znaleźć Gravel Cannondale Topstone 3 carbon Axs który ma te cechy za około 13tys. Jest też lauf seigla ale to już wybiega daleko poza budżet.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aimcmxcii: Sram ma niedrogą grupę 1x13 Rival AXS z mocowaniem UDH i może w nowym rowerze warto iść w tym kierunku? Addict ma UDH ale tam chyba nie więcej jak 45mm.
  • Odpowiedz
@aimcmxcii W nowym Topstone jest integracja, ale przy AXS to nie ma większego znaczenia, bo i tak tylko ewentualnie hydraulikę widać. W starszym CY22 nie włożysz tak szerokich opon. Maks 2,1" (52 mm) przód i na pewno 50 mm tył przy 1x. Nie wiem, czy 2,1" z tyłu się zmieści.
Przy 2x z tyłu wchodzi maks 45 mm.
  • Odpowiedz
  • 0
@kasin: najbardziej mi zależy żeby nie było zintegrowanych przewodów w sterach bo serwis tego to tragedia, niestety nowoczesne gravele półka średnia i wyższa ma to bo taka moda. Widziałem większość graveli z amortyzacją ma zewnętrzne prowadzenie przewodów. No od biedy zostaje szukać starszego topstone, tego santa cruze lub pogodzić się z tym, brać axs, di2 i tylko dwa przewody w sterach.
  • Odpowiedz
najbardziej mi zależy żeby nie było zintegrowanych przewodów w sterach bo serwis tego to tragedia

@aimcmxcii: niby dlaczego? Chyba za dużo rowerów to nie serwisowałeś widocznie.
Jeżeli przewody hamulcowe będą przeprowadzone przez górne łożysko sterów to nie ma najmniejszego problemu z przeciągnięciem pancerza lub serwisowaniem sterów- przecież łożysko jest w c--j szerokie, szersze niż prowadzenie przewodu przez ramę. Problem dopiero się pojawia jak przewody idą w mostku i przez kierownicę
  • Odpowiedz