Wpis z mikrobloga

#wyzwanieplastyczne

A więc ruszamy - do tej pory 6 osób zgłosiło tematy - zostały wrzucone do excela.
Pierwsze losowanie moje tematy omijają, więc z tych 6 osób wylosowano:
410853 mod 6 = 3 -> Inevera (i już się robi podejrzanie...)

Temat - jeden z trzech nadesłanych:
338710 mod 3 = 1 -> "Co robimy w ukryciu, czyli mroczne tajemnice Mirabelek i Mirków"

Myślę, że ciekawie może być...

Także zapraszamy do zabawy wszystkich rysujących, uczących się jak i tych, którzy w nowym roku postanowią sobie popróbować.
Technika dowolna - jedyne czego nie uznamy, to wrzucenia pracy wygenerowanej w całości przez AI na podstawie prompta.

Termin nadsyłania prac - do końca stycznia 2026.

Taguję:
#glupiewykopowezabawy #rysujzwykopem #malarstwo #sztuka

Wołać wszystkich, którzy nie skomentują, a bawili się wcześniej, będę po Sylwestrze.
Najlepszego w nowym roku!
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Fajny temat, chociaż po ostatniej fali "suicide by moderacja", wywołanej aferą rocznicową, to już chyba stuprocentowo będziemy głosować tu na siebie nawzajem w zawrotnym gronie tak ze 20 osób.
  • Odpowiedz
@smiech2: ciekawy temat i trudny, ale można wiele rzeczy wymyślić, ja akurat mam pustkę bo coś bym może stworzyła, może jeszcze mnie oświeci ;) pomysł z szachami super
Edit: właśnie doznałam olśnienia ;v więc może coś powstanie, czasu jeszcze trochę jest ;)
  • Odpowiedz
@smiech2: pomysł już jest, szukalam na necie reference photo bo będzie ołówek i całkiem sporo fajnych jest, ciężko wybrać, anyway wspomogłam sie chatemgpt żeby mi zrobił zdjęcie którego mam wizję, i po 4 próbach bo wsumie wiecej nimam za free chyba że inne generatory, dał mi coś bardzo zbliżonego do tego co chciałam, ale trochę te 2-3 ze sobą zmiksuję, także wena trochę wróciła, bo ostatni rysunek robilam chyba w
  • Odpowiedz
@jeden_na_dziesiec: nie musi być Twoja tajemnica ;) ja np użyję czyjejś ;) zresztą można coś zmyślić też, może też Cię oświeci jak mnie :) dziś chcę zacząć szkic to do końca tygodnia może ogarnę
  • Odpowiedz
  • 2
@jeden_na_dziesiec: @Silver86:
Czy ten sekret to:
"Kiedy po kolejnej podwyżce stóp procentowych przychodzi jeszcze rachunek za wodę i dociera do ciebie, że płakanie pod prysznicem nie wchodzi już w grę."
?

Co do generowania przez
  • Odpowiedz
@smiech2: motyw płaczu brałam pod uwagę, ale to nie to ;p, no nie wrzucam zrobionego przez AI, tylko będę odwzorowywać pewnie z 8-10 godz jak nie więcej, pomysł w całości mój i wizja, tak bym zrobiła zlepek foto z neta jako refka, jak przy dziewczynie całujące czaszkę, nie mam takiego skilla żeby z pamięci rysować i tworzyć postacie, i żeby jeszcze jakies proporcje były zachowane ;p, zreszta wielu artystów jak
  • Odpowiedz
  • 1
@Silver86: U mnie bardziej AI czasami do kompozycji. Żeby zobaczyć, co jeszcze można dorzucić i gdzie. I tak jak mi dale generuje 4 obrazki w rzucie, to po trzech generowaniach masz 12 obrazków i z każdego możesz coś przejąć.
A refki takie, że drukuję, podkładam sobie na taką podświetlaną planszę i rysuję widząc ją w tle, to używałem do rysowania obrazków dla znajomych z jakichś tam okazji (np. ślub syna
  • Odpowiedz
@smiech2: no bywa pomocne, ale jako narzędzie a nie że wszystko zrobi za Ciebie i bez tego nic byś nie stworzył, wiadomo temat AI temat rzeka, taki podświetlany tablet led tez kiedys kupilam ale poki co nie korzystalam, moze kiedys jak bede chciala przyspieszyć szkic, choc teraz tez juz nie robie takich dokladnych tylko mniej więcej główne elementy wiec 15-30 min idzie ogarnąć, kratki nie rysuje tylko zrobilam sobie gotowca
  • Odpowiedz