Wpis z mikrobloga

Podłączę się pod #wykoptoppicks2026 i zaproponuję zabawę w etfy na kolejny rok, które mogą pobić all-world (oczywiście pomijamy w pickach wszelkiego all-worldy). Wybieramy tylko wersje UCITS dostępne w Polsce u przynajmniej jednego brokera.

Wpisujcie swoje 3 typy, sprawdzimy za rok jak to wyszło

moje 3 typy na kolejny rok:
-> iShares Copper Miners UCITS ETF (CEBS)
-> Beta ETF mWIG40TR
-> HSBC EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (H4ZZ)

jako bonus:
-> Amundi STOXX Europe 600 Insurance UCITS (LIRU)
-> iShares Healthcare Innovation UCITS ETF USD (HEAL)

@Przypomnienie 31 grudnia 2026

#gielda
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@jacas: sam myślałem o global mining, ale postawiłem tu na trend, że miedź powinna zrobić w kolejnych latach dużo lepsze wyniki, szczególnie, że wszelkie prognozy mówią, że miedzi będzie brakować, bo zapotrzebowanie przewyższa wydobycie.
  • Odpowiedz
@pepedros: właśnie tegoroczne wzrosty mnie trochę przerażają żeby w ten ogólny wjechać mocniej. Mam już inny ETF na metale ziem rzadkich (WISDOMTREE STRATEGIC METALS AND RARE EARTHS MINERS UCITS ETF) który robi ładny wynik, więc może ten na miedź byłby niezłym dodatkiem bez takiego ryzyka korekty na złocie, srebrze jak przy Global Mining.
  • Odpowiedz
@pepedros: możesz podpowiedzieć jak kupić etf mWIG40TR na xtb? chciałem dodać go do mojego planu inwestycyjnego ale nie wyszukuje go. jest dostępny w instrumentach ale nie w planach inwestycyjnych
  • Odpowiedz