Wpis z mikrobloga

@T1oo: miałem bliźniacze q50 red sport 19r 400 koni, samochód wydaje się być dużo droższy i w tych pieniądzach nie ma bardzo konkurencji z taką mocą ogólnie super samochód. Ceny części bardzo wysokie, trzeba rygorystycznie serwisować olej max co 8k i to dobrej klasy silnik jest bardzo wyczulony na te sprawy. Kupiłem jak miał 10k przejechałem nim do 40k i sprzedałem koledze, kolega zrobił nim przez 2 lata kolo 25k
  • Odpowiedz
@adiko333 15k za remont silnika to mało, remont 2.0tdi z octavii vrs wychodzi 25k. A wczoraj gadałem z jednym mechanikiem na temat tego, że ludzie nawet nie sprawdzają oleju nie mówiąc o wymianach na czas. Przyjechał do niego citroen c7 2.0hdi z okolic ‘00, miał problem z odpalaniem aż zgasł na światłach i uznał, że rzuca palenie. Ściągnęli go na warsztat i właściciel dostał pytanie kiedy olej sprawdzał. Nigdy. Zlali 1,5l
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista: @TypowyDaltonista z tego co pamiętam nie remontował tamtego tylko kupił drugi silnik i z wymianą wyszło go to koło 15k. A jeszcze co do remontów silników jak nie masz normalnej osoby od tego do zedrą z ciebie ile tylko mogą, jak słyszę że ktoś dał 12k za remont 1.6 hdi który kosztuje 2-2500 to się łapę za głowę.
  • Odpowiedz
@adiko333 a to teraz to ma sens, bo remont v6 wyjdzie bardziej w stronę 30k+. Z remontami silników jest inna historia niż z resztą mechaniki, bo niewielu mechaników chce się już tego podejmować. Co z tego, że wyjmą za remont te 10k powiedzmy, jak 3k z tego idzie do hurtowni, przez tydzień robisz jedną rzecz, a w tym samym czasie możesz zrobić 50 wymian oleju, 50 serwisów hamulców i będziesz raz
  • Odpowiedz
@adiko333 co do cen jeszcze. Rozumiem, że używany słupek kosztuje 2-2500, remont jak najbardziej może wynieść 12k. Biorę się za remont silnika do swapa w civicu, silnik 31 lat, gdybym chciał go zrobić A-Z to wyszłoby mnie w stronę 6k, według planu (niezjedzone panewki i płaskie płaszczyzny bloku i głowicy) i tak wyjdzie mnie to w okolicach 2k, robota oczywiście po mojej stronie, te ceny to same części, a słupki latają
  • Odpowiedz