Wpis z mikrobloga

Mireczki, tak sobie czytam o systemach podatkowych w różnych krajach i postanowiłem (przy użyciu czatu GPT) zrobić analizę zarobków w poszczególnych krajach zakładając, że pracownik zarabia 100k brutto (dla uproszczenia przyjąłem USD). Interesowało mnie jaki w poszczególnych krajach jest wtedy całkowity koszt pracodawcy oraz jaką kwotę netto zarobi pracownik.
Może i w Polsce koszt pracodawcy jest najwyższy, ale za to pracownik zarobi najmniej. XD
Przy kolejnej analizie dorzuciłem jeszcze Norwegię, żeby uwzględnić też kraje z wyższymi podatkami, ale ona też wypada lepiej niż Polska (całkowity koszt pracodawcy jest niższy, a wynagrodzenie netto pracownika wyższe). XD
Uprzedzając pytania/wątpliwości, zdaję sobie sprawę, że 100k USD w Polsce to zarobki bardzo wysokie, podczas gdy w stanach jest to raczej co najwyżej ponadprzeciętne wynagrodzenie, niemniej dla prostoty zdecydowałem się przyjąć taka samą kwotę dla każdego kraju.
#ciekawostki #polska #podatki #praca
Epg_ - Mireczki, tak sobie czytam o systemach podatkowych w różnych krajach i postano...

źródło: 1000026373

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Epg_

Witaj po drugiej stronie lustra.
Im więcej takich kwiatków odkrywasz, tym bardziej zdajesz sobie sprawę jak inni ludzie mają takie fakty całkowicie w d.pie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@gorzki99: ale, że w krajach skandynawskich z rzekomo wysokimi podatkami jest pod tym względem i tak znacznie lepiej to jestem zaskoczony xd

@bropek przykre, bo zapewne gdyby ludzie przykładali większą wagę do takich kwestii to by to tak źle nie wyglądało
  • Odpowiedz
Przy kolejnej analizie dorzuciłem jeszcze Norwegię, żeby uwzględnić też kraje z wyższymi podatkami, ale ona też wypada lepiej niż Polska (całkowity koszt pracodawcy jest niższy, a wynagrodzenie netto pracownika wyższe)

@Epg_: No wlasnie. Bo rozchodzi sie o koszt pracodawcy. Podatki to cos zupelnie innego. Znaczy sie to samo tylko pytanie kto i w jakiej wysokosci je placi. A co najwazniejsze (ale to nie ten temat) JAK TE PODATKI SIE WYDAJE.
  • Odpowiedz