Wpis z mikrobloga

@komarek: tez bym chcial sie pobawic ale nie wiem co i jakie koszty na start :( (zon.. znaczy* budzet nie wiem czy pozwoli)
kupilem sobie takie latadlo kiedys z temu(za 100 ziko) ale to 90 gram plastiku i na wietrze znosilo a ja chce cos prawdziwego co mozna zbudowac od podstaw
  • Odpowiedz
@Krafti: fpv to bardzo drogie hobby - konwencjonalne drony (tj. DJI) to przy tym tania zabawa. Jeśli nie masz sporej dawki wolnej gotówki to nawet o tym nie myśl - te zabawki po 100-200zł to e-waste nie warte 2zł, bo tylko się zrazisz do latania.
Nawet jeśli zaczniesz tanio, to kolejne upgrady, drony, nowe gogle, aparatury szybko zjadają budżet, do tego warto mieć smykalkę do majsterkowania - bo czasem trzeba
  • Odpowiedz
@sirgorn: poprostu napisz ze bez 2-5-10k to sie nie ma co bawic, opereuje na troche bardziej skomplikowanym sprzecie nic zyroskop i 4 silniki, za kilkadziesiat baniek. widocznie nie ma w tym fachu ludzi ktorzy by chcieli kogos nauczyc i pokazac mu czego unikac.
masz tu mlody na komunie najtanszy dji/itp za kafla i nawet nie wnikaj jak to dziala, lataj, rozjeb i zapomnij.
dziekuje za kolejna porade
  • Odpowiedz
  • 1
@Krafti: jak chcesz na poważnie się za to zabraċ to zrób to jak należy: kup najpierw sama aparaturę - poczytaj o nich ja Ci polecę Radiomaster Pocket i polataj na symulatorze
  • Odpowiedz
@sirgorn: Trochę tak jeśli chcesz mieć wciąż najnowszy sprzęt. Wtedy faktycznie, gogle i nadajnik do wymiany co rok bo mniej więcej tak wychodzą. Ale jeśli zwyczajnie chcesz polatać to wymieniasz rozwalonego drona (albo jego części) i ewentualnie akumulatory.
Teraz widzę trochę wojny cenowej na tanie cyfrowe zestawy gogli i kamer, BetaFPV i Caddix wypuściły swoje systemy i moim zdaniem to dość ciekawy moment, żeby zacząć.
  • Odpowiedz
  • 0
@phty: analog ma swój urok <3 no i wybierajac cyfrę trochę zamykasz się na jeden konkretny ekosystem. W tej 5’ zdecydowałem się na dji o3 bo akurat zostały mi gogle po avacie
  • Odpowiedz
@komarek: Analog jest moim zdaniem wciąż fajny, szczególnie jak lubisz eksperymentować i ryzykujesz rozwałką. Kamery i vtxy w rozsądnych cenach, lekkie, jak chcesz nagrać porządny film to można, jak ja, zamontować jakiegoś runcama thumba czy innego gopro.
  • Odpowiedz
@Krafti: kup sobie jakiegoś tiny whoopa i polataj, zajebista zabawa a nie trzeba duzo kasy włożyć
ja mam meteora 75 pro, polatałem najpierw na symulatorze a teraz latam na tym i jestem zadowolony
czy analog czy cyfra to juz dluzsza dyskusja
  • Odpowiedz