Wpis z mikrobloga

Współpracuje ktoś z Plenti w ramach PlentiPartners?

W obliczu nachodzących zmian i rozszerzenia działań PIP pod kątem kontroli JDG rozważam podjęcie takiej współpracy i dorzucenie sobie odnogi.
Na ten momet mam 2 fvat przychodowe w miesiącu + dochód z UOP, więc nie wiem czy sie mnie czepią, ale może dla pewności nie zadzkodzi.

Pytanie jednak - potrafi ktoś powiedzieć coś więcej o samej samej współpracy, umowie, ryzyk po stronie inwestora?
Zastanawia mnie też co w przypadku gdyby PIP mimo wszystko dobrał się do aktywnego partnera plenti w związku ze spełnieniem znamion UOP na głownym kontrakcie (np w IT) i danej osobnie nie będzie już kalkulowało się utrzymywanie JDG - można wcześniej zwinąć partnerstwo?

#plenti #pytaniedoeksperta #jdg #kiciochpyta #pytanie @Plenti
cebula12klocuch13 - Współpracuje ktoś z Plenti w ramach PlentiPartners?

W obliczu na...

źródło: image

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cebula12klocuch13: Mnie to troche śmierdziało bo dlaczeego sami nie znajdą inwestora albo nie wezmą kredytu w banku na zakup produktów. Jedyny zysk jaki widzę to że więcej partnerów działa jako sposób marketingu bo każdy zaczyna przy okzazji reklamować platformę, bo innej zalety takich rozproszonych inwestorów nie widzę, ani dla jednej strony ani dla drugiej.

Proponuję inny sposób działlności bardzo podobny. Niedawno uruchomiłem wypożyczalnię p2p (ciągle jeszcze dodaję funkcjonalności) na którą
  • Odpowiedz
@zibizz1: dzięki Zibi, zerknę to firu.

Co do Plenti @Saeglopur to jako sama firma są legit - jestem ich klientem jako odbiorca usługi (prywatny) od 3 lat i złego słowa powiedzieć nie mogę - świetny support, każdy wynajem bez problemu. Odnośnie partnestwa i wejścia w to jako udziałowiec - tu mam wątpliwości, stad też ten wątek, bo faktycznie operacyjnie ogarnianie tylu inwestorów wydaje się być uciążliwe (chyba, że umowy
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: Z rok temu oglądąłem filmiki nagrane przez zadowolonych "partnerów" to wszystko byli powiązani internal ludzie. Wcześni inwestorzy itd. Plenti jest legit ale to nadal startup który będzie próbował osiągnąć break-even point. W zeszłym roku koszty były 50% większe niż przychody więc póki ktoś te straty będzie finansował to będzie ok. Tutaj jest duże ryzyko żeby nie przeinwestować. Jeśli nagle dojdzie do sytuacji że firma podejmie decyzję że nie uda
  • Odpowiedz
Mnie to troche śmierdziało bo dlaczeego sami nie znajdą inwestora albo nie wezmą kredytu w banku na zakup produktów. Jedyny zysk jaki widzę to że więcej partnerów działa jako sposób marketingu bo każdy zaczyna przy okzazji reklamować platformę

@zibizz1: Nooo więc właśnie, przy dzisiejszym finansowaniu, leasingach, ratach dziwi mnie że oni chcą pozyskiwać akurat własnie kapitał. Muszę się tym zainteresować.
A w sprawie twojego przedsięwzięcia odezwę się :)
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Tak jak pisałem chodzi pewnie o pozyskanie "ambasadorów", dlatego jest maksymalna wartość inwestycji 300tys i minimalna 10tys żeby za bardzo się nie rozdrabniać. 250 osób na umowach z szablonu i wypłata raz do roku da się ogarnąć. To jest taki leasing bo na końcu przejmują cały sprzęt. RRSO wychodzi 15%. Duży partner pozyskuje mniejszych partnerów a mniejszy który zainwestuje te 10-20tys działa jak chodząca reklama.
  • Odpowiedz
@zibizz1: Chodź na jakiś normalny komunikator, Mirki z Wykopu często używają Discorda - masz? Jak nie to Messenger, Whatsapp (choć nienawidze co zrobili z aplikacjami na PC teraz). Chce opisać ten twój startup i go podlinkować itd. A przy okazji może coś więcej powiesz.

BTW widzisz jaki teraz jest boom na wszystkich platformach przez to jak Otomoto samo się zaorało kolejną absurdalną podwyżką cen. Znajomy sprzedaje części samochodowe, tysiące produktów
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: Teraz już widze to Plenti a to jest strefa dla partnerów z drugiej strony, teraz czaaje. Ale ciekawe ilu ludzi tam faktycznie korzysta z najmu, oni mają ofertę produktów jakby dla klienta prywatnego. Na bank od cholery problemów z windykacją, terminowymi płatnościami.

Ale pomysł żeby coś takiego traktować jako urozmaicenie dochodu w JDG - genialne
  • Odpowiedz
A z ciekawości na jaki okres wypożyczasz w plenti rzeczy?

krótkoterminowy najem (2 tyg lub 1 mc) na epizodyczne sytuacje typu X-Box na wieczór z kumplami, kamerka Dji na wakacje itp. Fajna sprawa, żeby przetestować jakiś sprzęt przed zakupem albo nawet wydać te pieniądze tylko na wypożyczenie co wyjdzie wciąż lepiej niż ew zakup i utrata wartości leżącego później sprzętu. Model subskrypcyjny / sharingowy wydaje się rosnąć, dlatego zauważyłem w tym raczej
cebula12klocuch13 - >A z ciekawości na jaki okres wypożyczasz w plenti rzeczy?
krótko...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Jeśli nagle dojdzie do sytuacji że firma podejmie decyzję że nie uda się spiąć biznesu z inwestorami to tacy plenti partners mogą przejąć znaczny koszt zamykania biznesu.

idąc tokiem najczarniejszych scenariuszów dla biznesu to można przypomnieć że XTB nie ma ochrony BFG a KDPW do 20k euro a polacy ochoczo deponują tam dużo większe sumy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wypożyczającemu opłaca się wypożyczyć nową rzęcz bo nie wrzuca
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: W tym plenti z tego co mi się rzuciło to że zysk masz największy przy rocznym rozliczeniu więc wystawisz wtedy tylko jedną fakture na rok, więc też mało.

Może programy afiliacyjne? Ja mam w księgowości taki i co miesiąc wystawiam fakturkę na kilka stówek. Tylko to wszędzie trzeba odrobinę regularnie się angażować żeby były regularne przychody. Albo możesz uderzyć w marketing internetowy i zamówie u Ciebie kilka wpisów na
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: W tym plenti z tego co mi się rzuciło to że zysk masz największy przy rocznym rozliczeniu więc wystawisz wtedy tylko jedną fakture na rok, więc też mało.

@zibizz1: ano niestety, rocznym rozliczaniu + najdłuższej opcji partnerstwa, ale mnie satysfakcjonowałby i ten najniższy deklarowany zwrot (wciąż powyżej średniego % na produktach bankowych czy TOS) - i tak głównym celem byłoby wspomnaine już wczęśniej generowanie ruchu na nowym PDK,
  • Odpowiedz