Wpis z mikrobloga

Mam konto IKE w XTB, chciałbym przelać pieniądze z PPE na IKE, ale XTB dalej nie obsługuje takich przelewów. Pomyślałem, żeby może otworzyć konto IKE w innej instytucji, która to obsługuje, przelać pieniądze i przenieść je do XTB na IKE znowu. Mam kilka pytań, może ktoś już podobnego robił?
1) Czy muszę pierw zamknąć konto IKE w XTB i przenieść wszystkie ETFy i akcje do innej instytucji?
2) Czy da się to zrobić bez żadnych prowizji i opłat? Czy ten myk jest w ogóle opłacalny?

#gielda #xtb #ppe
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lucky_leo: Co prawda nie znam odpowiedzi na Twoje pytania ale czy próbowałeś uderzyć do supportu XTB z tematem PPE? W tym miesiącu pisałem do opiekuna z pytaniami na temat przeniesienia IKZE oraz PPE i gość mi napisał by z PPE kontaktować się właśnie z supportem bo niby jest to możliwe ale trwa kilka tygodni z racji na "niestandardowy" proces.
  • Odpowiedz
  • 1
@SadWolf: W tym roku jeszcze nie uderzałem z tym do supportu, bo praktycznie przez cały 2024 i na początku 2025 pytałem ich co jakiś czas czy będzie taka opcja i ciągle mi odpisywali, że prawdopodobnie wprowadzą to pod koniec 2025, ale tak się nie stało i dałem sobie spokój. Nic mi nie pisali, że można to zrobić niestandardowo jakimś sposobem, ale jak piszesz że jest to możliwe to spróbuję jeszcze
  • Odpowiedz
@lucky_leo: nie musisz zamykać konta, możesz otworzyć konto w innej instytucji zaznaczając w niej transfer i wysyłasz wtedy papiery do XTB. Oni przenoszą środki i ewentualnie papiery do nowej instytucji. Przeniesienie konta ike przed upływem 12 miesięcy od otwarcia przeważnie wiąże się z opłatą, w XTB jest to 200 zł, po roku jest bezpłatnie. Zamknięcie konta ike spowoduje, że naliczą ci podatek od zysków.
  • Odpowiedz
  • 0
@dukeofflies: Napisałem do supportu tak jak inni pisali wyżej. Support wysłał mi maila z potwierdzeniem posiadania IKE i danymi konta gdzie mój były pracodawca ma wysłać pieniądze. Napisałem do pracodawcy, wystawiłem dyspozycję na przelew do IKE, oni to zaakceptowali i jak na razie czekam.
  • Odpowiedz
  • 0
@dukeofflies: Udało się. Te pieniądze, które miałem na PPE przelali mi na IKE w XTB, więc jak masz podobną sytuację uderzaj do supportu, żeby wygenerowali Ci to potwierdzenie posiadania IKE, a następnie do byłego pracodawcy żeby przelali na to IKE. Cała procedura trwała u mnie jakieś 30 dni.
  • Odpowiedz