Wpis z mikrobloga

Przeszedlem Lord of the Fallen (z 2023 roku). To moja 4 gra ¨soulslike¨ ktora ukonczylem - po Returnal , Tails of iron i Hadesie. Ogolnie bardzo fajna, super feeling broni i podobala mi sie bardzo ale kur.. za stary jestem na gry bez mapy a tutaj jeszcze wszystko bylo tak nieczytelne, pogmatwane ze DRAMAT. Zamiast 25-30 godzin ukonczenie tego zajelo mi 46 godzin :) Z tego z 3-4 dodatkowo na szukanie w necie gdzie mam isc dalej.

#ps5 #soulslike
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@abralinc: Nie grałem w Tails of Iron, ale Returnal i Hades to nie soulslike. Gry są wymagające, ale to nie tylko poziom trudności je definiuje. W soulslikach masz labiryntowe poziomy z odblokowywanymi skrótami, checkpointy (jak ogniska np.) regenerujące postać i przywracające wrogów.
  • Odpowiedz
  • 0
@sm_m: No to pasuje przeciez do Returnala, nie masz checkpointow tylko zaczynasz od samego poczatku danego biomu (albo 2 do tylu), wszyscy wrogowie powracaja itd.
  • Odpowiedz
@abralinc: Absolutnie nie. W Returnalu nie ma sytuacji, w której możesz podejść do checkpointu, zregenerować postać, a po śmierci odrodzić się przy nim z całym ekwipunkiem i jedynie minimalną stratą progresu.
W grach, w których układ lokacji jest losowany od nowa, a po śmierci zaczynamy rozgrywkę praktycznie od początku (w Returnalu istnieje tylko jeden stały punkt progresu w połowie gry), a rozwój postaci nie opiera się na klasycznych permanentnych ulepszeniach,
  • Odpowiedz
@abralinc: Hades i Returnal to roguelike (a ściślej roguelite), w tym drugim przypadku z elementami metroidvanii. To nie są soulsy, choć soulsy też czerpią z metroidvanii (i też są z założenia wyzwaniem dla gracza, ale to imo śmieszne kryterium jako wyznacznik gatunku). Btw, w pozostałe nie grałem, ale poziom trudności Hadesa to w porównaniu do Returnala nic (ale może po prostu kiepsko strzelam na padzie).
  • Odpowiedz
@PanKapibara: Z ciekawości, to jakie elementy metroidvanii dostrzegasz w Returnalu? Prawdę mówiąc wolałbym aby Returnal był metroidvanią a nie rouglitem (:
  • Odpowiedz
@PanKapibara: Kurcze, już dawno nie grałem, ale chyba nie wiąże się to z żadnym backtrackingiem? Tzn, ciągle ciśniesz jedyną drogą do przodu? Tego chyba nie można zaliczyć, bo to tak jak znalezienie karty do drzwi w Duke Nukem.
  • Odpowiedz