Tam na pewno nie poplynelo 30mA tylko sporo wiecej :D Opowi sugerowalbym wymiane RCD (sa badania ktore twierdza ze po 10 latach nawet do 30% RCD bylo wadliwych)
Nie chce mi sie w to wierzyc, ale mi to wyglada ze predzej bylo tam "zerowanie" niz RCD. W
@bylembordo: Na pewno wszystkie bezpieczniki sa ok? Indukcje masz jedno czy dwufazowa? Tam poplynal dosc spory prad. Jak w obwodzie miales jakis kabel luzny to moglo tam tez zaiskrzyc i teraz masz niepelny styk.
@gorzki99: tylko jestem ciekawy co tak sie odwalilo, mostkowalem gniazdka, fakt ze blad po przy wlaczonym pradzie i przy podlaczaniu zasilajacego odchodzacego do drugiego gniazdka tak walnelo :( czyli teraz wszystkie gniazdka w kuchni odkrecac i sprawdzac? One sa tam zmostkowane na wago:( wago do wymiany?
Nawet ja, jesli tylko nie jestem zmuszony pracowac na instalacji pod napieciem, to to napiecie wylaczam. A "troche" lat juz z pradem pracuje :P
Zrobiles po prostu zwarcie. Tylko ze przy poprawnej instalacji i dzialajacej RCD takie uszkodzenia sa conajmniej dziwne. RCD ma wybic do 30mA. Czyli 0,03A. Bezpieczniki masz
@gorzki99: tak nas deweloperuch zrobil ze wszystkie laczenia sa na wago w puszkach - miejsca malo i przewody wygiete - tu przyklad wlacznika schodowego
@bylembordo: Czekaj. Czasem musisz uzyc wago. No nie przeskoczysz. Ale w gniazdkach to nie ma sensu. Po prostu przychodzisz jednym kablem na gniazdko a drugim odchodzisz z gniazdka.
"Powyginane" przewody to nie jest problem. Miedz to nie alu. Duzo trudniej ja zlamac.
Zaproś elektryka faktycznie "z branży" już w telefonie sygnalizując, że nie chcesz, żeby "magicznie naprawił" - a żeby ci wytłumaczył jaki był konkretny powód awarii. To po pierwsze wymusi na nim myślenie ( 👼👼👼) a po drugie wskaże ci, nauczy na czym polegał błąd w zmianie instalacji. A jednocześnie zmieniając instalację nastepnym razem będzie nieco niższa szansa, że kogoś albo siebie NIE zabijesz.
@bialy100k: stary, czy naprawde myslisz ze elektrycy co gonia z jezorem od 7 do 21 majac bloki, mieszkania, przemyslowke przyjada opowiedziec co bylo przyczyna awarii w gniazdku w domu jednorodzinnym?
#elektryka #budujzwykopem #remontujzwykopem #niedzielawieczur #bhpfailure
źródło: IMG_5617
Pobierz@darek-jg: tym właśnie ma prąd popłynąć jakby coś się zadziało :)
@lobo: Widze ze selektywnosc zachowana :DD
Tam na pewno nie poplynelo 30mA tylko sporo wiecej :D Opowi sugerowalbym wymiane RCD (sa badania ktore twierdza ze po 10 latach nawet do 30% RCD bylo wadliwych)
Nie chce mi sie w to wierzyc, ale mi to wyglada ze predzej bylo tam "zerowanie" niz RCD. W
@bylembordo: majster robił ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ciekawe co było podłączone.
Tam poplynal dosc spory prad. Jak w obwodzie miales jakis kabel luzny to moglo tam tez zaiskrzyc i teraz masz niepelny styk.
źródło: image
Pobierz@bylembordo: /o\
Nawet ja, jesli tylko nie jestem zmuszony pracowac na instalacji pod napieciem, to to napiecie wylaczam. A "troche" lat juz z pradem pracuje :P
Zrobiles po prostu zwarcie. Tylko ze przy poprawnej instalacji i dzialajacej RCD takie uszkodzenia sa conajmniej dziwne. RCD ma wybic do 30mA. Czyli 0,03A. Bezpieczniki masz
źródło: IMG_5618
Pobierz"Powyginane" przewody to nie jest problem. Miedz to nie alu. Duzo trudniej ja zlamac.