@fremmm: posłuchaj misiu kolorowy, słyszałeś moze o dywersyfikacji? Kto wkłada caly kapitał w jedno aktywo, a szczególnie jesli sa to oszczednosci zycia.
@fremmm: tylko minus jest taki, że jak wojna się skończy, to szał na spółki zbrojeniowe może upaść i finansowanie się skończy w obecnym kształcie, bo będzie potrzebne gdzie indziej. I coraz większą popularność będą miały spółki nowoczesne, produkujące różnego rodzaju drony i roboty a nie czołgi czy armaty, co pokazuje już obecna wojna, że jest to wojna na drony. Jeżeli już tak się skupiasz na tych spółkach, zobacz też spółkę
@mimik739: ale mozesz se złożyć wiele różnych portfeli, to jest portfel na 1 sektor... ja ni mam pieniazkow wimcyj, ale jak mas to mozesz se poskładac takie portfele
tylko minus jest taki, że jak wojna się skończy, to szał na spółki zbrojeniowe może upaść i finansowanie się skończy
@pepedros: moim zdaniem nie, bo wtedy dopiero się zacznie zbrojenie. Teraz Rosyja jest związana krwią Ukraińców. Po wojnie bedzie nam barzdiej zagrażać niż teraz, gdyż trwa wojna systemowa.
Takie myslenie jak piszesz ma wiekszosc inwestorów, dlatego te spółeczki są tanie. Oni mają backlog na kilka lat do przodu przepełniony teraz
@fremmm: i uważasz, że spółka, która buduje czołgi będzie po tej wojnie miała takie same zamówienia jak spółka, która produkuje drony i systemy do ich zwalczania?
@pepedros: zbyt ryzykowny, a ten portfel z zalozenia ma byc defensywny, ale to faktycznie zarabista spoleczka tylko agresywnie rozwojowa. Tusk obetnie NFZ, Trump Obama Care i pozamiatani są
@fremmm: pakowanie wszystkich oszczednosci zycia w jeden sektor jest bardzo ryzykowne, bo jesli, to jebnie o 20%/30% to ci psycha siadzie. Takie cos mozna robic jak sie ma poduszkę finansowa na min 6 miesiecy. Cos w obligacjach.
Lecz najwazniejsza sprawa jest, to, ze nigdy sie nie wchodzi ( gra) całym kapitałem. Przemyśl sprawe i jesli juz chcesz grac agresywnie, to graj, ale nie calym kapitalem, bo ty w tym momencie
@fremmm: to był oczywiście tylko przykład. Wojny, a co za tym idzie, narzędzia i sposoby ich prowadzenia też się zmieniają. To co 100 lat temu wygrywało na polu bitwy dziś już jest mało skuteczne. Piechota z czołgami nic nie zrobi jak ich zaatakuje rój dronów kamizake, typu warmate. Jeżeli rządzący UE sobie z tego zdadzą sprawę, to finansowanie pójdzie zupełnie w innym kierunku.
@pepedros: która spółeczka szybciej się dostosuje i zacznie produkować nowoczesne uzbrojenie? Taka co robi to od lat i ma w tym doświadczenie czy jakaś nowa niewiadomo skąd? I której zaufają rządzący? W której będą lobbyści którzy przekonają politykierów by kupili u nich?
@fremmm: ta co już produkuje drony, ma akredytacje rządowe a jej produkty są wykorzystywane na polu bitwy ;) Ale oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania, już się nie będę narzucał. Każdy inwestuje w to co chce i jak chce, a każdemu życzę jak największych zysków ;)
@pepedros chłopie zadne drony nie zastąpią bwp i czołgów one też są bardzo potrzebne jeśli masz przewagę w powietrzu to te drony można sobie wsadzić w dupę xD trzeba trochę pojęcia a nie drony drony drony
źródło: portfel-med
Pobierz@pepedros: moim zdaniem nie, bo wtedy dopiero się zacznie zbrojenie. Teraz Rosyja jest związana krwią Ukraińców. Po wojnie bedzie nam barzdiej zagrażać niż teraz, gdyż trwa wojna systemowa.
Takie myslenie jak piszesz ma wiekszosc inwestorów, dlatego te spółeczki są tanie. Oni mają backlog na kilka lat do przodu przepełniony teraz
@pepedros: wyrzuciłem, wiesz czemu? bo włosi gadaja ostatnio ze nie zamierzaja sie przygotowywac do wojny, i szkolic sie, bo ich to nie dotyczy
@pepedros: Novo Nordisk jest ich konkurentem, myslalem czy by ich nie dodac, ale stwierdzilem, ze mialbym za duzo spolek
@pepedros: tak zarabista spoleczka tylko mam zasade ze nie kupuje spoleczek swiezo po IPO, moze za 5 lat pomysle
@pepedros: zbyt ryzykowny, a ten portfel z zalozenia ma byc defensywny, ale to faktycznie zarabista spoleczka tylko agresywnie rozwojowa. Tusk obetnie NFZ, Trump Obama Care i pozamiatani są
Lecz najwazniejsza sprawa jest, to, ze nigdy sie nie wchodzi ( gra) całym kapitałem. Przemyśl sprawe i jesli juz chcesz grac agresywnie, to graj, ale nie calym kapitalem, bo ty w tym momencie
https://www.youtube.com/watch?v=B9UdQ0u4roo