@Altar: za oddanie krwi przypada jeden wolny dzień, drugi dostaje w przypadku szczególnych zaleceń ale wtedy stacja, by raczej nie pobrała od niego krwi w następnym miesiącu to że kilka miesięcy z rzędu dostał 2 dni jest bardzo mało prawdopodobne, chyba że te dni wyłudza
@Altar: są niestety na tym świecie "pracodawcy", którzy uważają, że pracownik jest niewolnikiem. Jeśli bait - bardzo dobry, ale obawiam się, że to może być prawda.
@ChillExecutiveOfficer: Nie znam dokładnych przepisów, ani tym bardziej praktyki. Ale tak sobie myślę, że jeśli to jest wieloletni krwiodawca, to pewnie dobrze go tam znają i stacja może mu iść mu na rękę i wydawać takie "specjalne zalecenia". Czy to wyłudzenie? Trochę tak, ale od strony moralnej bym tego nie potępiał, zwłaszcza jeśli dotychczas w ogóle z tego nie korzystał.
@AceCombat__dziewiec0: No właśnie przeczytałem po napisaniu swojego komentarza. Nadal mnie jednak zastanawia, czy pracodawca jest aż takim idiotą, czy ktoś sprytnie zarzucił.
@lubie-solnik: To też jest patologia permanentnych premii. Zamiast dać wyższą pensję, to podwyższają wypłatę premią (wiadomo czemu). Tymczasem premia powinna być za coś wyjątkowego. Np. moja mama miała w latach 90. w polskim korpo (wtedy takie istniały) stałą premię za to, że nie paliła (nie robiła przerw), a inne przerwy były uznaniowe, przy czym miała i tak porządną podstawę.
@Altar: od covida ciagle sa 2 dni po oddaniu krwi. a najlepsze ze u mnie w pracy jak oddaja krew to nie biora tych wolnych dni bo szef premie u-------i. takie to zycie w polskim kolchozie
@lubie-solnik: Chyba słusznie? Za co ta premia miałaby być?
@cyk21: no wiesz. ja np. dogadalem sie z pracodawca na kwote X na miesiac. przychodzi dzien podpisania umowy i na papierze dostaje 4k brutto+ % premii uznaniowej od podstawy- tak aby wychodzila umowiona kwota. Pytam sie co to jest a ksiegowa ze wszyscy tak maja, taka maja polityke w sprawie wynagrodzenia xd. I w takim przypadku bierzesz 2 dni wolnego za oddanie krwi i kolchoz u-------a ci juz dany %
to że kilka miesięcy z rzędu dostał 2 dni jest bardzo mało prawdopodobne, chyba że te dni wyłudza
@lubie-solnik: Chyba słusznie? Za co ta premia miałaby być?