Wpis z mikrobloga

Ile wyniosła was budowa domu (bez działki, ale powiedzmy z ogarnięciem podjazdu/ogrodzeniem) po 2022 r.? Facebookowe grupki to raczyska, gdzie ludzie albo piszą, że sami ze szwagrem zbudowali za 250 tysięcy, albo "bez miliona to do deweloperskiego nie podchodź" - czy nie jest tak, że "standardowy dom" ~150 metrów to realnie do wprowadzenia koszt ~500-700 tysięcy + działka, jeśli sam sobie szukasz ekip, a część prostych prac porobisz sam?
#budujzwykopem #budowa #dom #budownictwo #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shatter: dobrze podawać koszty właśnie do stanu deweloperskiego, bo niektórzy potrafią popłynąć z fantazją przy urządzaniu (na ogół ci którzy oszczędzają 10k na projekcie indywidualnym :D ).
Do deweloperskiego wyszlo mnie ok 550-600k, za 150m2, ale dużo własnego zaangażowania i to już któryś dom który buduje, do tego zoptymalizowany projekt, ale prawie full opcja jeśli chodzi o instalacje i materiały konstrukcyjne, elewacyjne i termoizolacyjne raczej z górnej półki.
  • Odpowiedz
@Shatter: 90m2 stan deweloperski ok. 350k, tylko że to są koszty łącznie z przygotowaniem zaplecza, zakupu wielu narzędzi, przeróżnych drobnych rzeczy its. Budowa zakończona w styczniu 2025r.
Nie które prace przy pomocy ekip, wiele samemu. Ogólnie w dobrym standardzie wykonania, łapałem gdzieś po środku jakość-cena
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Traczex co dokładnie robiłeś sam? Jak rozumiem parterówka?

@p00tinMalpaRU kurcze, tanio wam to wyszło. Ale jak się domyślam, małe domy to. Prosta bryła, ściany z suporexu bez udziwnień, dach dwuspadowy + odpada koszt stropu.

My z żoną kupiliśmy dom, ale po dwóch latach jest trochę rzeczy, które nie do końca są w naszym guście i rozważam teraz postaranie się o zebranie kapitału na działkę +SSZ, a potem już starać się
  • Odpowiedz
małe domy to.

@Shatter: to jest pewna pułapka myśleniowa, bo koszty nie rosną liniowo. Masz pewne stałe koszty, które tyczą się każdego budynku i które trzeba ponieść na etapie budowy.
Nie zależne czy dom ma 60m2 czy 240m2, to w każdym bardzo podobne koszty będą na przyłącza, źródło ciepła, drzwi wejściowe, 1 łazienka, 1 kuchnia z AGD, wentylacja, rozdzielnica elektryczna. Także ta średnia 4k/m2 łatwiejsza jest przy dużych domach, bo
  • Odpowiedz
@Shatter: kręciłem zbrojenie, hydroizolacje fundamentu, kanalizację, docieplenie fundamentu, zagęszczanie, wylałem chudziaka. Później ściany, dach, okna, tynki firma. Elektrykę zrobiłem z kumplem hydraulike, kotłownie firma ale po znajomości w ramach fuchy. Ocieplenie dachu, i podłogi sam. Wylewka firma. Ogólnie 3 lata j-----a każdej wolnej chwili. Dałem kilka wpisów na Mirko możesz sobie zobaczyć.
  • Odpowiedz
@Shatter: Ja na zbudowanie jabłonek 12g2 gdzie większość prac w środku robiłem ja dom z pompą ciepła i meblami łącznie wydałem w okolicach 850-900 tysięcy z czego 100k to w zasadzie meble. I do tego 50k (z czego zwrócą mi 23k) za fotowoltaikę (10kwp i 20kwh).
W tej kwocie również położenie kostki i ogrodzenie.

co sam robiłem
-ocieplenie budynku (klejem mi zaciągali ludzie bo już czasu nie miałem)
-tynkowanie
  • Odpowiedz
@appmstt: Sam to robiłem, kupiłem drewniane stopnie/podstopnice i sobie sam zamontowałem i zaolejowałem :). Mnóstwo filmów na youtube relatywnie prosta robota tylko teraz bym do tego podszedł nieco inaczej bo sobie za bardzo robotę na początku utrudniłem. Robiłem jesion rustykalny kosztowało mnie to koło 6500 za drewno kupowałem w https://fabrykadrewnapolskiego.pl/ pomierzyłem dokładnie schody i spoczniki z kątami i podesłałem im do wycięcia/sklejenia
  • Odpowiedz