Wpis z mikrobloga

All in w śmieciucy

@Hfishman1: co to?

na tagu giełda to chyba każdy ma tam jakąś finansową tolerancję na ryzyko

@piratestorm: wiesz, można znmiejszać albo zwiększać udział akcji w majątku :) można trejdować na dźwigni jednocześnie mając obligacje skarbowe lub nie.
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs: tylko etf, nie bawię sie w smieciuszki, bo szkoda czasu, a ten tu najważniejszy. 60% nasdaq100acc i 40 ftse all world acc. ( proporcje zalezne od wieku inwestora) jedyny wyjątek, to mam redow, ale to taki wyjatek, bo chce zarobic na wiesku 4
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs w 2025 zagrałem all in, co dobrze się sprawdziło, bo zrobiłem na ameryczce prawie 50% zwrotu w 9 miesięcy (jakby to policzył XIRR wyszłoby więcej, bo dopłacałem po drodze). W tym roku cel mam inny - spłacić wszystkie zobowiązania i zbudować poduchę finansową ok 40k (5k na oko, 10k na lokacie, 25k w ETF Obligacji 6M)

Dopiero jak to ogarnę zacznę poważniej myśleć o kolejnych dużych depozytach. Oczywiście limit na
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs: od kilku lat mój portfel to były pojedyncze polskie spółki + etf all world, zmieniają się tylko proporcje tego wszystkiego. Aktualnie mam jakieś 70/30 na korzyść Polski, ale w przyszłym roku raczej dojdę do 80/20 bo wg mnie wejdziemy w euforię na polskim rynku. Wychodzę też trochę z pojedynczych spółek i kupuje mwig40.
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs:
GPW ETF: SP 500 oraz WIG40
GPW AKCJE: develia, gpw, pzu, synektik, xtb

USA ETF: SP 500 i może ETF na kosmos
USA akcje: Onds głównie i pewnie IREN. Zobaczę co z POET bo mam trochę akcji i czekam.
  • Odpowiedz