przy ewentualnej wyprowadzce z wawy szukam czegoś z łatwym dojazdem do mordoru i może czegoś nie dostrzegam w takiej opcji, bo tak to ogólnie dramat jest - do 2mln takie szeregowce z różnych stron stolicy albo trochę dalej bliźniaki w deweloperskim za 1,5mln pośrodku niczego #nieruchomosci
@pyszniarz: dwie znajome pary pobudowały się za milion z hakiem na gotowo same budynki, dodajesz działkę za 400-600k, podwórko, ogród i robi się 1.8mln. Albo mnie przycinają? Do tego co chwilę gdzieś w mniejszych miejscowościach powstaje multum jednorodzinnych, przyjmując że 2mln to mało na postawienie się pod warszawą to wątpię żeby każdy miał tam sakiewkę z ~1,5mln, bo główna różnica to będzie koszt działki?
@glos_zenady: ta? Z płotem, bramą, trawnikiem, elewacją zewnętrzną, drzwiami wewnętrznymi, szafkami i tylko położyć dywany i meble z agd? ( ͡°͜ʖ͡°) czy może w stanie siatka druciana na patykach wokół działki i pustaki zamiast schodów wejściowych? ( ͡°͜ʖ͡°)
@glos_zenady: w Olsztynie to samo, ceny szeregowek już się nie różnią od domów, a często taki developerski bliźniak bije ceną na głowę 30 letni dom do małego remontu, co jest dla mnie absurdem pokazuje to z drugiej strony kierunek budowlanki; ludzie mają się gnieździć w betonowych kurnikach i nawet kawałek ogródka z własnym podjazdem, nawet niech to będzie 90 metrowa szeregówka, to już będzie
@glos_zenady: 1.8m za dom pod warszawą? ( ͡°͜ʖ͡°) to mi zbuduj dorzucę ci 200k ekstra ( ͡°͜ʖ͡°)
@pyszniarz: easy. jak masz działkę to dom do 200m2 ogarniesz do stanu deweloperskiego gdzieś w 800-900k na naprawdę dobrym standardzie. Wykończenie, wyposażenie? Mając jeszcze 500k na ten cel nie martwiłbym się nadto.
ja to samo widzę w mojej okolicy, szeregowce 100m2 do wykończenia stoją za 1mln, a obok są starsze domy z lat 90' do remontu za podobne pieniądze, tylko że te domy to mają normalną działkę 700m2.
Ludzie po prostu wolą nowe i tyle, to że po 10 latach jakość życia w tym domu z działką 700m2 będzie dużo wyższa to już nieistotne, najważniejsze są emocje i to że mieszkanko będzie pachnieć nowością.
@glos_zenady: jeszcze te szeregowce to są zbudowane na totalny o-------l. Buduje się taki obok mnie, mogę obserwować "progres" budowy z okna, i w szpary między cegłami można by było kiełbasę wstawić. Czekam z niecierpliwością na to, co z tymi szparami zrobią, czy piankę dadzą, czy chamsko przykryją styropianem/tynkiem. XD
@pyszniarz: ogłoszenie z wpisu OPa dotyczyło Lesznowoli. No już nie mów, że taki kosmos cenowy - do 400k idzie kupić działkę, w tym w podobnej linii okolice Nadarzyna, Brwinowa. Jak ktoś ma smykałkę, to ogarnie coś podobnego taniej, omijając serwisy ogłoszeniowe. Czyli wracając do wyliczeń - 400k działka, 800k budowa (z palcem w d), masz jeszcze 600k na wykończenie i teren zewnętrzny - proponuję w proporcjach 450k:150k. I masz pięknie
Niektórzy w uj włożyli w wykończenie i próbują odzyskać.
@cyk21: właśnie wydaję mi się, że raczej zarobić, bo jeśli zakupili taki lokal 2-3 lata temu to na pewno w deweloperskim jego cena była niższa niż obecnie, jak i samo wykończenie również trochę taniej wyszło finalnie niż w 2025 r.
@pyszniarz: po pandemii, kwota za lata 2024-25. 80mb można za 350k zbudować deweloperski (całość licząc od skoszenia krzaków na pustej działce), ale to przy odrobinie chęci.
@pyszniarz: murowany, z dobrych materiałów, w dobrym współczesnym standardzie. Rozumiem, że dalej wypierasz to, że ludzie budują sobie taniej niż kosztują gotowe domy? Deweloperzy też budują domy na handel, a później sprzedają je taniej niż koszty budowy? ( ͡°͜ʖ͡°)
https://www.otodom.pl/pl/oferta/atrakcyjny-dom-wolnostojacy-na-zamknietym-osiedlu-ID4yzrt
to podatek od możliwości wprowadzenia się od razu?
serio są klienci chętni płacić tyle zamiast się wybudować 5km obok?
przy ewentualnej wyprowadzce z wawy szukam czegoś z łatwym dojazdem do mordoru i może czegoś nie dostrzegam w takiej opcji, bo tak to ogólnie dramat jest - do 2mln takie szeregowce z różnych stron stolicy albo trochę dalej bliźniaki w deweloperskim za 1,5mln pośrodku niczego
#nieruchomosci
Do tego co chwilę gdzieś w mniejszych miejscowościach powstaje multum jednorodzinnych, przyjmując że 2mln to mało na postawienie się pod warszawą to wątpię żeby każdy miał tam sakiewkę z ~1,5mln, bo główna różnica to będzie koszt działki?
oczywiście wygodniej byłoby wejść do gotowego,
@glos_zenady: w Olsztynie to samo, ceny szeregowek już się nie różnią od domów, a często taki developerski bliźniak bije ceną na głowę 30 letni dom do małego remontu, co jest dla mnie absurdem
pokazuje to z drugiej strony kierunek budowlanki; ludzie mają się gnieździć w betonowych kurnikach i nawet kawałek ogródka z własnym podjazdem, nawet niech to będzie 90 metrowa szeregówka, to już będzie
@pyszniarz: easy. jak masz działkę to dom do 200m2 ogarniesz do stanu deweloperskiego gdzieś w 800-900k na naprawdę dobrym standardzie. Wykończenie, wyposażenie? Mając jeszcze 500k na ten cel nie martwiłbym się nadto.
szeregowce 100m2 do wykończenia stoją za 1mln, a obok są starsze domy z lat 90' do remontu za podobne pieniądze, tylko że te domy to mają normalną działkę 700m2.
Ludzie po prostu wolą nowe i tyle, to że po 10 latach jakość życia w tym domu z działką 700m2 będzie dużo wyższa to już nieistotne, najważniejsze są emocje i to że mieszkanko będzie pachnieć nowością.
@p00tinMalpaRU: easy, a jak masz dom w spadku to jeszcze ci zostanie 2M na telewizor nowy xDDDDDDDDDDDDDDD
przyszedł wiejski mędrek się mądrzyć xd
Czyli wracając do wyliczeń - 400k działka, 800k budowa (z palcem w d), masz jeszcze 600k na wykończenie i teren zewnętrzny - proponuję w proporcjach 450k:150k. I masz pięknie
@glos_zenady: Niektórzy w uj włożyli w wykończenie i próbują odzyskać.
@cyk21: właśnie wydaję mi się, że raczej zarobić, bo jeśli zakupili taki lokal 2-3 lata temu to na pewno w deweloperskim jego cena była niższa niż obecnie, jak i samo wykończenie również trochę taniej wyszło finalnie niż w 2025 r.
@p00tinMalpaRU: Chyba z prefabrykantów albo w kontenerze xD