Aktywne Wpisy

hemikalik +195
Trzeba walczyć o swoje. Zrobiłem to jeszcze zanim spadłem na dno, zanim kompletnie straciłem robotę, rodzinę, wszystko.
Trzeźwości sobie życzę i wam :-)
#alkoholizm
Trzeźwości sobie życzę i wam :-)
#alkoholizm
źródło: 1000037251
Pobierz
pepepanpatryk +249
Powiedzcie mi coś się robi z takimi ludźmi - potrzebuję skrzynie, patrzę stoi jakas, na niej telefon i woda, pytam gościa czy używa bo potrzebuje a ten że do następnego ćwiczenia potrzebuje. Okej myślałem, że zaraz będzie używał. Przeszukałem siłownię i znalazłem coś innego. Skończyłem swoją serie z 15 min a ten kretyn nawet tego ruszył. Skąd się biorą tacy kretyni? Strasznie mnie takie coś w-----a, tak samo ludzie co zajmą 3

Mirki od pewnego czasu mój pies trochę kuleje na prawą tylną łapę - lub czasami podnosi tą łapę w powietrzu i dosyć mocno ją lizę. Pies maltańczyk ponad 8 lat. Byłem u weterynarza, zbadali mu łapę (nawet mnie mocno drapnął) i ocenił, że to prawdopodobnie ze starości. Dostałem suplementy na stawy i obserwowałem. Nie pomogło więc zgodnie z poleceniem poszedłem raz jeszcze po trzech tygodniach - i dostałem tabletki przeciwzapalne. To trochę pomogło, ale dalej jak siedzi potrafi trzymać tą łapę w powietrzu, albo gdy stoi przy jedzeniu to chwilę potrzyma w powietrzu i ją opuszcza. Przy chodzeniu wydaje mi się, że delikatnie stawia to łapę.
Sprawa nie jest jeszcze tragiczna (np. psi fryzjer nie zauważył,z ę coś jest złego, biega i skacze normalnie), ale nie chcę aby mu się pogorszyło
No i pytanie miał ktoś taką sytuację? Iść raz jeszcze do tego samego weterynarza, czy też poszukać lepszego? Zna ktoś dobrego weterynarza w Ełku, który mógłby lepiej zajać się tą sprawą?
Idź do ortopedy/fizjo i niech ci to ktoś sensowny obejrzy z bo pies się męczy. Jak kuleje na jedną łapę, to pozostałe przeciąża i zaraz się serio posypie cały.
Ewentualnie zgłoś się do fizjo online, żeby ocenił chód (na pewno Psieldorado i Pingwinek rehabilitacji robią taką ocenę) - bez
Znalazłem na szczęście w Ełku ortopedę i pojade 1 stycznia (dziwne, ale pracuje) albo po 10. Na facebooku lecznicy mają 4.8 opinię, więc mam nadzieje, ze to dobry fachowiec
Tylko się zastanawiam, jak weterynarz na oko stwierdził zwyrodnienia...
@r__k: Taki, który przeprowadził badanie fizykalne pacjenta, i pracuje w zawodzie dłużej niż 3 miesiące. Fajnie każdemu fafikowi z kulawizną łapki proponować RTG, TK i MRI, tylko panie, kto za to zapłaci xD
Zgadza się też co do badania (obmacywali mu łapę szukająć złamania/zwichnięcia, powiedzieli, ze nie są ortopedami nawet pies mnie podrapał bo go trzymałem), przeciwzapalne trochę pomogły, ale nie do końca, bo dalej widać że utyka i nienaturalnie podnosi łapę przy siedzeniu, a niedługo po zakończeniu znowu problem się
Co do zwyrodnień w tym wieku - to nadal jest młody pies. Kulawizna w każdym wieku jest niepokojąca, a info "to starość" i przepisanie leków nlpz to jak "pora na csa".
@r__k: I to jest jeden z problemów weterynarii w tym kraju xD
Narażać własne zdrowie aby klient mniej zapłacił.
W każdym cywilizowanym kraju RTG zwierząt robi się w znieczuleniu ogólnym / sedacji. Bez asysty trzymacza-kamikadze. Pomijam konkretne wyjątki, gdzie sedacja/GA jest
Weterynarz ogólny ostrzegał mnie, że nie mają ortopedy, i że jeżeli wskazana leki nie pomogą to będę musiał poszukać specjalisty. Mieli też rentgen, ale jak GregPelka napisał, to się robi przy znieczuleniu, więc postanowiłem poszukać specjalisty, aby zrobić badanie raz i dobrze.
@antb47: Sorry, offtop nas poniósł ;)
Zdrowia dla pieska!
Super, że działasz w sprawie psiaka, serio polecam się rozejrzeć dodatkowo za dobrym fizjo - to naprawdę może mu poprawić komfort, niezależnie od przyczyny problemów.
Tylko szukaj kogoś faktycznie z doświadczeniem, najlepiej z wykształceniem też z ludzkiej fizjo, a nie po krótkim kursie