Wpis z mikrobloga

Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego ekspresu do kawy. Budżet to około 3k. Na co uważać? Macie jakie protipy? Słyszałem, że lepiej nie mieć pojemnika na mleko (bo trzeba czyścicie) i lepiej mieć rurkę. #kawa #kiciochpyta #rtv #dom #kuchnia
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stuparevic uważać trzeba naprawdę na sporo rzeczy, prąd, gorąca woda, młynek do którego można włożyć palce. Z pro tipów to polecam też kupić kawę ziarnistą i mleko w kartonie.
  • Odpowiedz
@stuparevic: ja mam od paru lat saeco sm7685/00, jestem zadowolony
tego modelu nie znajdziesz pewnie ale są nowsze, bliźniacze i mają fajniejsze ekraniki
mleka nie trzeba przelewać, wsadzasz rurkę do kartonu, a potem karton do lodówki, z czyszczeniem jest wszystko ok, sam się czyści, rurkę od mleka odpinasz i pod wodą przepłuczesz, w zbiorniku na wodę jest filtr także nic się niezakamienia, można raz na jakiś czas użyć tabletki do
  • Odpowiedz
@stuparevic: Chodzi Ci ekspres "automatyczny"? Czy może być też kolbowy? Z prawdopodobieństwem 99% ekspres kolbowy za 3k (w tej cenie młynek) zrobi Ci lepszą kawę niż jakikolwiek ekspres automatyczny konsumencki, włącznie z Jurą. Czas przygotowania dłuższy, ale samo czyszczenie kolbowego jest trywialne, w porównaniu do czyszczenia niektórych ekspresów automatycznych. Oczywiście koszt eksploatacji, też na minus dla automatycznych.
  • Odpowiedz
Na co uważać? Macie jakie protipy?

@stuparevic: jura chyba najlepsza kawa, ale uwaga zaparzacz zamontowany na stałe, jak nie masz mega sucho w mieszkaniu (tak że aż nie zrdowo) to grzybki w środku zaczną szybko rosnąć, a na gwarancji nawet nie ma jak tego wyczyścić. Jakbym miał kupować to pewnie jakaś melita albo nivona (choć ja tam mleczne kawy od wielkiego dzwonu pije, teraz mam ekspres z dyszą parową wystarcza)
  • Odpowiedz
@stuparevic: z kodem -30% na niemieckiej stronie delonghi, można zgarnąć delonghi ECAM450.65.G z kilogramem kawy i zestawem 4 szklanek. Jedyne co trzeba dodatkowo ogarnąć, to wysyłkę przez pośrednika typu bodycar. Wychodzi około 2350 + 80-100zł wysyłka
  • Odpowiedz