Aktywne Wpisy

ProstyHuop +13
#321685 widzę to i czuję to i mi się rzygać chce ale niestety nie mam kobiety co by mi ugotowało porządne mięso więc muszę jeść takie śmieci co nawet bezdomny nie je
źródło: 1000012090
Pobierz
PorzeczkowySok +20
mam sb pitce urodzinową i pepsi też
chciałem na środku świeczkę wbić, pasowałaby, ale za późno na ten pomysł wpadłem i nie kupiłem, za rok może się uda, chyba, że lepsze urodziny będą
chciałem na środku świeczkę wbić, pasowałaby, ale za późno na ten pomysł wpadłem i nie kupiłem, za rok może się uda, chyba, że lepsze urodziny będą
źródło: IMG_20260510_021601006_HDR
Pobierz

kupiłem ostatnio monitor z mini-led MSI MPG 274URDFW E16M w X-komie za 1850 zł – naprawdę dobra okazja, ale niestety zauważyłem, że mam na nim dwa martwe piksele. Są małe i znajdują się w rogach, więc w praktyce widać je tylko na jasnym lub białym tle.
Boli mnie to trochę – nowy monitor, a już taka drobna wada – ale z drugiej strony wydaje mi się, że w codziennym użytkowaniu nie będą przeszkadzać. Zastanawiam się, czy to w miarę normalne i czy inni z tym żyją.
Rozważam też dopłatę do wersji MAG, która kosztuje o 400 zł więcej, mniej bajerów, ale matryca jest ta sama. Nie jestem jednak pewien, czy warto, bo monitor potrzebuję już teraz, a nie ma gwarancji, że kolejny egzemplarz będzie idealny.
Generalnie chyba zostawię obecny, bo wydaje się używalny i martwe piksele nie będą uciążliwe, ale psychicznie trochę to boli…
#monitor #monitory #komputery #miniled
@piotrek11x: czy ja wiem, za podobną cenę idzie dostać oled'a 2,5K, rozdzielczość 4k na 27" to imo przesada, ale nie wiem do czego chcesz tego używać, może masz jakieś sensowne zastosowanie.
@piotrek11x: jak czarne gdzieś na boku to jeszcze ujdzie, ale jak mi wywaliło (o zgrozo po ponad 2 latach zielonego pryszcza na środku ekranu
No naprawdę są małe, na rogach, wyglądają jak kurzyk. Szkoda, że nie można tego reklamować, a zwrot oznacza że po prostu nie będę miał tego monitora, dlatego tak nadal biję się z myślami. Jeśli jest ciemna sceneria to w ogóle nie widać.
źródło: 1000018909
Pobierz@piotrek11x: na tej fotce to wygląda jak śmieć między warstwami matrycy. Ja bym spróbował sprawdzić ile ten monitor ma godzin wyświecone, bo to dziwne jest żeby taki szajs z fabryki wyjechał.
źródło: 1000018910
PobierzTak patrzę na gwarancję i nawet przy tym monitorze msi pisze >3 jasnych (nie dotyczy) lub >5 ciemnych. Sprawdź na składowych RGB jak na każdym jest ciemna plama to masz 6 matrwych subpixeli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@piotrek11x: bardzo podejrzane, ale jakby nie liczyć jak masz 2 czarne kropki to jest 6 sub pixeli, jak takie same info masz na papierze to monitor nadaje się do wymiany na gwarancji (choć pewnie skończy się pismem, że brak możliwości naprawy i zwrócić się do sklepu o zwrot kasy) no jak chcesz to możesz to zauważyć za 23mc
Chat mówi, że większość monitorów może mieć od 1 do kilku martwych, a te na rogach są akceptowalne przez producentów.
Ale sam pisałeś, że dużo więcej musi być martwych pixeli aniżeli dwa?
@piotrek11x: papierowej gwarancji nie dają?
@piotrek11x: a faktycznie kręcą jak rzymianin babom we łbach, napierw pisza >5subpixeli ale to 1 martwy pixel= >5 subpixeli, a potem gwarancja 5 martwych pixeli. a weź idź pan w uj https://pl.msi.com/Monitor/MPG-274URDFW-E16M/support#warranty nic od nich nie kupię.