Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zbudować dom na wąskiej działce?
myślę od dłuższego czasu nad mieszkanie lub dom i wpadłem na ten projekt domu "bez pozwoleń" który niby ma 63 m2 co by mi odpowiadało lecz najcięższą kwestią jest działka które są cholernie drogie lecz jest pewna opcja abym wybudował się po drugiej stronie działki rodziców ale tu też nie będzie łatwo i nie mam nawet pojęcia do kogo się z tymi dylematami skierować aby wszystko mi wyjaśnił jak to wygląda lub nawet pomógł z całą papierologią
oto moje zagwozdki
-mega wąska działka lecz w okolicy prawie wszystkie tak wyglądają i wiele domów jest zbudowanych na całą szerokość działki, wiem że teraz wiele się zmieniło ale słyszałem też że można otrzymać zgodę od sąsiada na pominięcie tej zasady budowania minimum 4 m od granicy
-kwestia zorganizowania wjazdu na posesję z drugiej strony działki i poprowadzenia tam wszystkich możliwych mediów, czy jest to możliwe aby to wykonać?
-i tu związane z poprzednim: czy jest opcja podzielić działkę rodziców na pół aby mieć pewne zabezpieczenie w razie w i mieć wszystko na siebie bo rodzina duża i nie wiadomo co się komu ubzdura za 20 lat?
-kolejny problem to przychodzące przyłącze sąsiada przez moją działkę w miejscu gdzie potencjalnie stałby ten dom? Czy tu to tylko i wyłącznie kwestia zgłoszenia tego do zakładu energetycznego? to w ogole śmieszna sprawa bo te przyłącze powstało niedawno bez żadnego zapytania nas
ponizej wrzucam poglądowy rysunek całej tej sytuacji
ten dom który upatrzyłem według projektu miałby 6 m szerokosci
#budownictwo #budujzwykopem #polska #dzialka #nieruchomosci #dom #prawobudowlane

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak zbudować dom na wąskiej działce? Ⓘ
myślę od dłuższego czasu nad...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

-mega wąska działka lecz w okolicy prawie wszystkie tak wyglądają i wiele domów jest zbudowanych na całą szerokość działki, wiem że teraz wiele się zmieniło ale słyszałem też że można otrzymać zgodę od sąsiada na pominięcie tej zasady budowania minimum 4 m od granicy

@mirko_anonim: nie można

realnie można zabudować działkę ~13m szerokości, 11,5m to już cyrkowa akrobacja
  • Odpowiedz