Wpis z mikrobloga

#gielda Od 2 stycznia mam realizację FIRE, nic do roboty w godzinach 8-15, mieszkanie kupione za gotówkę i portfolio, które starczy na 50+ lat życia (mój syn się z tego tez powinien utrzymać jak mądrze zarządzi). Uniknę tutaj szczegółów, ale nawet przy SWR 2% jestem ok.

Wszyscy już śpią po kolacji, a ja siedzę z AI i rozważam różne scenariusze. Mimo, że FIRE osiągnąłem już w 2023, nadal pracowałem, bo przecież po co ucinać łatwa kasę. Dzięki temu mam duży zapas, ale i mnie w końcu dopadła zapaść w IT.

Zawsze, gdy patrzyłem na tą wczesna emeryturę (34 lata here) widziałem tylko czarna dziurę. Teraz jest trochę lepiej, ale nadal nie mam konkretnego planu.

Pytanie do was - jest tutaj może ktoś na FATFIRE / FIRE? Jeśli tak, możemy pogadać? Chce uniknąć sytuacji, w której się nie odnajduje i po 2 miesiącach wracam do składania CV.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Codon: temat ciekawy, ale nie uwzględnia wydatków które pojawiają się na przestrzeni dekad, typu kupno nieruchomości. Dodatkowo ciężko przewidzieć ruchy w belce czy inflację.
  • Odpowiedz
@Codon: po prostu nie jesteś zbyt bogaty że się tak martwisz, wolność jest że nie myślisz o CV przez kilka lat a nie 2 miesiące. Jedno mieszkanie to zbyt mało, w 2026 nie mieć 3-4 mieszkań, 500-600k PLN na portfelu giełdowym to trochę lipa. W wieku 34 lat powinieneś to osiągnąć, no chyba że robisz jako plebs za te 15-20k to się nie dziwię
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@KOLEGAMAMY: 2/10 bo odpisałem :p ale tylko zwrócę uwagę, że składałbym CV z nudów, a nie z braku kapitału, żeby się inni tym komentarzem nie sugerowali.
  • Odpowiedz
@Codon: bez sensu, z nudów to można pojechać na Malediwy a nie składać CV. Masz niestety umysł klasy średniej, jedno mieszkanie na własność to ma byle Seba co dostał w spadku. Dzisiaj trzeba mieć conajmniej kilka żeby jako tako żyć z pensji IT
  • Odpowiedz
@Codon:
Zeby nie pracować trzeba mieć ponad 2 mln usd na giełdzie + dodatkowe mieszkanie + swoje mieszkanie w którym mieszkasz.
W sumie 3 mln usd wszystkiego co masz wystarczy żeby nie pracować.
Trzeba brać pod uwagę że 5% otrzymane z dywidend z rożnych spółek nie wystarczy nawet na wyrównanie realnej inflacji.
Ostatnio mieszkałem w Wiedniu w mieszkaniu gdzie 1 doba kosztowała 200 euro i właściciel mówił ze niestety dalej
  • Odpowiedz
@zaq22: ten gościu ma cos koło 10 mln zlotych na giełdzie i w innych aktywach (jesli dobrze wyczytalem miedzy słowami w jego postach), wiec go spokojnie stać już na emeryturę... pod warunkiem, ze nie padnie w szał zakupów i mu cos nie o-----e nagle. Bo jednego znałem już co miał taką kwotę (wygrał w lotto 12mln), teraz po 5 latach jest w tym samym miejscu co przed zdobyciem tej kasy
  • Odpowiedz
@Codon: podziwiam FIRE w wieku 34 lat (zwłaszcza, ze mogłeś już skończyć pracę dwa lata temu). Mógłbyś opisać po krotce swoją historię? Z tego co piszesz, to siedzisz/siedziałeś w IT. Robiłeś OE, dobre liczby na giełdzie/inwestycjach czy może obie te rzeczy? Interesuje mnie w jaki sposób udało Ci się tak szybko dojść do momentu, w którym nie musisz pracować.
@zaq22 Rzucanie konkretynimi kwotami, tak jak Ty to robisz, jest
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@pp93: Hej, OE po 4-5 kontraktów jako Scrum Master od konca 2020 do teraz (w tym roku zaczęło się zmniejszać z 5 do 1). Wpadało po 120-150k miesięcznie, a wszystko było agresywnie inwestowane (najpierw ETF i Obligacje, potem akcje). W 2021 jeden z klientów zaczął płacić w dolarach, więc od razu cały przelew szedł na XTB i tam kupowałem firmy tech, Ai, Mag7 I troche małych firm (RKLB, ASTS, SOFI,
  • Odpowiedz
@Codon: ehhh współczuję myślenia, poczytaj Pismo Sw. Szczególnie przypowieść o siewcy któremu obrodziło pole i wybudował 2 spichlerze i nie chciał pracować a Bóg mu powiedzial
Ty głupcze jeszcze tej nocy zarzadaja twojej duszy

Nasze życie nie zależy od mienia od tego co mamy co jemy

Jak Jezus powiedział nawet Salomon nie był tak ubrany w przepychu jak lilie
  • Odpowiedz