Wpis z mikrobloga

Analizowałem trochę w co inwestować od nowego roku i tak sobie myśle że na polskiej giełdzie jest taka nuda że szok. Rekomendują jakieś mobruki od utylizacji czy inne nudne spółki co oczywiście mogą urosnąć ale wiadomo że potencjał jest ograniczony i to nie są branże które mogą wystrzelić np. 10 razy. A ameryczka? Wszelkie spółki od cyberbezpieczeństwa, ai, samochody elektryczne, reaktory atomowe, internet rzeczy. To wszystko może urosnać i wielokrotnie, oczywiście ryzyko też jest większe ale przy dywersyfikacji raczej nie ma się co obawiać w dłuższej perspektywie.
#gielda #niepopularnaopinia #takaprawda #inwestycje #inwestowanie #gpw #akcje
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
nudna kasa to dobra kasa. Kolegi stary założył firmę, biznes nudny jak flaki z olejem, a ustawił rodzinę na pokolenia.

@Fattek: nie mówię że na tych nudnych biznesach (szczególnie konkretnych) nie można zarobić, można ale szansa jest znacznie mniejsza niż w branżach które dynamicznie rosną typu na przykład ai czy cyberbezpieczeństwo.
  • Odpowiedz
@pepe998: Powiedz po prostu, że twój research opiera się na nagonkach randomów

Scanway zrobił ytd 318%, Polimex 276%, Atrem 255%, Passus 230%, Diginet 213%, Creotech 113%, Unibep 93%, Datawalk 85%, Comp 81% i to i tak szukam tylko z pamięci.

Rekomendacje biur maklerskich to co do zasady w miarę bezpieczne picki, które można polecić laikowi na tle benchmarku.
  • Odpowiedz
można ale szansa jest znacznie mniejsza niż w branżach które dynamicznie rosną typu na przykład ai czy cyberbezpieczeństwo.

@pepe998: na podstawie czego takie odważne twierdzenie tworzysz? Bo ja bym się pod nim nie podpisał.
  • Odpowiedz
  • 1
Scanway zrobił ytd 318%, Polimex 276%, Atrem 255%, Passus 230%, Digibet 213%, Creotech 113%, Unibep 93%, Datawalk 85%, Comp 81% i to i tak szukam tylko z pamięci.

@Derpinardus: no tak rok był dobry i co to wnosi do dyskusji? mówiłem da się zarobić ale w porównaniu do usa liczba ciekawych perspektywicznych spółek jest znacznie mniejsza, nawet w najgorszej zwijającej się branży można znaleźć przykłady spółek które w ostatnim roku
  • Odpowiedz
  • 1
na podstawie czego takie odważne twierdzenie tworzysz? Bo ja bym się pod nim nie podpisał.

@Fattek: tu prognozowany wzrost cyberbezpieczeństwa do 2034 - kilkanaście procent rocznie, to aż takie odważne stwierdzenie? serio? a co do ai to wiem że dużo osób mówi że o jezu jaka bańka itp. to ciężko nie zauważyć że to na prawdę przełomowa technologia, tak samo jest na przykład z elektrykami na które dużo osób psioczy
pepe998 - >na podstawie czego takie odważne twierdzenie tworzysz? Bo ja bym się pod n...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@pepe998: no zaskoczenie - światowe mocarstwo, mekka technologii z 10krotnie więcej ludności ma ciekawsze spółki niż Polska :D tu masz przewagę językową, kulturową i generalnie niższe wyceny spółek. Tam ładuje się każdy hindus który odłożył pare USD z dotacji na zakup mydła z IBM i wiesz tyle co przeczytasz na reddit.
  • Odpowiedz
@pepe998: Mówisz o ograniczonym potencjale, to pokazuję ci, że potencjał jest. To naprawdę nie ma znaczenia, na czym zarabiasz — liczy się CAGR i perspektywy.

Tym sposobem szczur urósł o 2700% w 5 lat, a Sygnity o 2400 — może warto pogrzebać w śmieciach za nowym czempionem.
  • Odpowiedz
  • 1
@Derpinardus: ehh ile można tłumaczyć, logiczne że w usa będzie wielokrotnie więcej ciekawych spółek niż polsce i też łatwiej będzie takie znaleźć, wole wybierać z koszyka pełnego niż grzebać w tych śmieciach jak mówisz choć i w śmieciach czasem można coś znaleźć (fajnego)
  • Odpowiedz
@Derpinardus: kogo nagonek słuchałeś? Ja przeanalizowałem dziś to to mówił, że ma potencjał w 2025 Paweł Malik podczas rozmowy u Piotra Zająca i wygląda to tak:

WIG20:
Kruk 18,4% r/r
LPP 31,27% r/r
Budimex
  • Odpowiedz
@Derpinardus: sprawdziłem pierwszą z brzegu - Scanway. Przecież to nawet nie jest GPW, tylko Newconnect. Mikrokap o obrocie 300 akcji dziennie. W USA takie maleństwa robią po kilka tys procent, żeby za chwilę spaść o 99,99%
  • Odpowiedz