Wpis z mikrobloga

Mój teść ma #nowotwor po ostatniej radio i immunoterapii jego stan pogorszył się i nie jest w stanie wstać z łóżka (ból, wycieńczenie). W poniedziałek kolejne naświetlana, nie da rady pojechać osobówką, bo nawet do niej się nie doczłapie.

Jak zorganizować mu transport sanitarny (ambulans typu T) - chłop ma ok 35km do szpitala i dobrze by było, żeby pojechał tam na leżąco.

Wyczytałem, że zlecenie wystawia lekarz prowadzący. Oczywiście mamy święta, więc wszyscy maja wolne, a chłop w Poniedziałek o 10:15 ma szpital, więc nie wiem nawet jak takie zlecenie wydębić.

Ktoś coś?

#pytanie #zdrowie #karetka #nfz #leczenie
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzieju41: mój tato ma nowotwór w takim stanie jak opisany powyżej, stan zdrowia już nie pozwala na dalsze leczenie, onkolog dał do zrozumienia żeby już na spokojnie podejść do tematu i zapewnić pacjentówi ja najwięcej ciepła rodzinnego. Chcesz coś jeszcze napisać?
  • Odpowiedz
@DziadLab: mój tato ma nowotwór w takim stanie jak opisany powyżej, stan zdrowia już nie pozwala na dalsze leczenie, onkolog dał do zrozumienia żeby już na spokojnie podejść do tematu i zapewnić pacjentówi ja najwięcej ciepła rodzinnego. Chcesz coś jeszcze napisać?
  • Odpowiedz
@ChickenDriver2: Nic z tym nie zrobisz, lekarz prowadzący albo POZ może wystawić zlecenie, ale nic nie zrobisz jak nie masz się z nimi jak skontaktować. Poza tym takie pogorszenie stanu ogólnego może być przeciwwskazaniem do sesji radioterapii. Skontaktuj się w poniedziałek z lekarzem prowadzącym. Powie co i jak, najwyżej zorganizuje wam transport i da kolejny termin.
  • Odpowiedz
Wam to trzeba dalej tłumaczyć

@dr_Batman: a "wam" to trzeba dalej tłumaczyć, że jak się zwracasz we wpisie do mnie czyli do jednej osoby, to nie uzywaj liczby mnogiej
niby taki doktor a nie umie
a sor jest po to zeby w razie nagłego pogorszenia zdrowia z niego skorzystać, chcociażby z tytułu składek z których państwo okrada ludzi
  • Odpowiedz
@TobiaszSuchy: Nie prawda, nagłe pogorszenie stanu zdrowia to nie jest podstawa zgłoszenia na sor, jeśli znana jest przyczyna i nie występuje nagłe i pilne zagrożenie życia ¯\(ツ)/¯

Z tytułu składek? Ze składek to ci się należy dostęp do leczenia onkologicznego i z tego tytułu powinno się konsultować pacjenta po świętach w trybie planowym ambulatoryjnym.
  • Odpowiedz
@TobiaszSuchy: A ja nie, nie zapomnij potem jak będziesz kiedyś w stanie zagrożenia życia i będziesz np cierpiał i czekał w kolejne, pomyśleć sobie że inne osoby które bezpodstawnie zajmują kolejkę przed tobą chcą skorzystać skoro płacą składki ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz